Lyt til artiklen:

Nedbrydning af forurenede kælderrum tager længere end forventet

00:00
Hastighed: ???x
02:17

To radioaktivt forurenede kælderrum ved det gamle kommunehospital i Aarhus skal nedbrydes, men processen volder Region Midtjylland problemer.

To kælderrum ved det gamle kommunehospital i Aarhus volder problemer for Region Midtjylland. Det skriver Århus Stiftstidende.

Kommunehospitalet lukkede i 2019, og de resterende patienter, personale, og udstyr flyttede til universitetshospitalet i Skejby, samtidig med at kommunehospitalets bygninger blev omdannet til komplekset Universitetsbyen, som nu er næsten færdigt.

Men to radioaktivt forurenede kælderrum, som i 10 år var base for radioaktive dele af udstyr til at lave PET-scanninger af patienter på kommunehospitalet, er endnu ikke blevet nedbrudt, selvom regionen har været i gang med processen i to år.

Den form for nedbrydningsarbejde kræver nemlig godkendelse hos Enhed for Strålebeskyttelse, og de har endnu til gode at se en tilfredsstillende plan for arbejdet. Regionen havde håbet, at de to rum ville være fjernet omkring nytår, men sådan bliver det ikke.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Indtil videre har vi i hvert fald brugt 1000 arbejdstimer på sagen. Det her er blevet væsentligt mere besværligt og en hel del dyrere end forventet. Og vi er desværre langt fra i mål endnu, siger Søren Baarsgaard Hansen til Århus Stiftstidende.

Han er hospitalsfysiker og lektor, ph.d fra afdelingen for Nuklearmedicin og PET, og så er han hospitalets faglige frontfigur i situationen omkring kælderrummene.

Ifølge ham er der ikke grund til bekymring for radioaktiv stråling fra kælderrummene, der befinder sig under jorden. Den samlede radioaktivitet i rummenes materiale, der består af beton og metal, er nemlig betydeligt mindre end den radioaktivitet, som en patient i en PET-scanner udsættes for ved brug af injicerede sporstof.

- Derfor kan myndighedernes krav omkring nedbrydningen af kælderrummene virke ude af balance. Men det skyldes, at der er tale om radioaktivt affald. Det er et affaldsområde med kolossal opmærksomhed såvel nationalt som i internationalt regi, forklarer hospitalsfysikeren til Århus Stiftstidende.

Der arbejdes nu på en ny plan for nedbrydningen af kælderrummene. Den regner regionen med at have klar i begyndelsen af 2022. Budgettet for operationen blev i august i år hævet fra cirka 6,5 til 14 millioner kroner.