Lyt til artiklen:

Entreprenør udlover dusør til den, der kan finde ham en kloakmester - får "sindssygt" mange henvendelser

00:00
Hastighed: ???x
03:51

En entreprenør på Fyn har i ren frustration over mangel på kvalificeret arbejdskraft udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan finde ham en kloakmester. Nu vælter det ind med henvendelser.

- Hvis du kan skaffe os en kloakmester, som vi skriver kontrakt med, og vedkommende er her i mindst tre måneder, vil du modtage en dusør på 10.000 kroner.

Sådan skrev den fynske entreprenør Joni Manpower på sin facebookside i weekenden, og det kan meget vel ende med, at nogen indkasserer den dusør. Antallet af henvendelser efter facebookopslaget har nemlig været særdeles heftigt.

- Det er helt sindssygt, hvad der kommer af henvendelser nu. Normalt, når vi søger nogen, får vi ingen eller måske en enkelt henvendelse, nu har vi jo fået på den anden side af hundrede, siger Jonas Nielsen, der ejer Joni Manpower.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han har allerede ansat to, siden han lagde opslaget op på Facebook, men han er slet ikke færdig endnu. Det er nemlig ikke kun en kloakmester, som Jonas Nielsen står og mangler. Joni Manpower søger også en eller to rørlæggere, en eller to maskinførere, én lastbilchauffør, en eller to brolæggere, en eller to betonarbejdere og en eller to håndfolk til nedbrydning.

Er man behjælpelig med at skaffe en af disse medarbejdere, og vedkommende er der i mindst tre måneder, ligger der en dusør på 5000 kroner og venter.

- Hvis en kloakmester ringer og siger, at han gerne vil have et job, og han er her i tre måneder, så er det jo lige meget, at man skal af med 10.000 kroner, for det er jo alle pengene værd, siger Jonas Nielsen.

Mangler kvalificeret arbejdskraft

Idéen til at udlove en dusør kom i kølvandet på lang tids problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft, fortæller Jonas Nielsen.

- Vi havde ingen succes med at finde nogen, så vi blev enige om at prøve noget nyt - noget de andre ikke gør, og det har så båret frugt, siger han.

Han synes, det er træls, at man skal lokke med dusører for at finde arbejdskraft, men i disse travle tider, er der ikke andet at gøre.

- Nu får vi faktisk nogle seriøse henvendelser fra kvalificerede kandidater, så der er lidt at vælge mellem. Det er fedt. Førhen tog man nærmest hvad som helst ind - bare det havde et par arme og ben, siger Jonas Nielsen.

Et skråplan

Jonas Nielsen kan sagtens se problemet i at udlove dusører for at finde arbejdskraft og medgiver, at det blot skubber problemet videre til den næste entreprenør, der står og mangler arbejdskraft. Men det er bare de vilkår, der desværre er i branchen i øjeblikket. De andre entreprenører gør også, hvad de kan for at lokke folk til, siger han.

- Det er et kæmpe problem. Vi stjæler jo bare fra hinanden. Det er det vi er ude i, og det er et skråplan, men hvad skal vi gøre? Sige at vi ikke kan løse vores opgaver og få dagbøder? Vi må jo gøre et eller andet, siger Jonas Nielsen.

Der kommer ikke en ny kloakmester ud af det blå, siger han, og det gælder i øvrigt også de andre professioner. Der er simpelthen ikke nogen at tage af.

Han appellerer til, at man først og fremmest får uddannet nogle flere indenfor branchen, men han opfordrer også byggebranchen til at skrue tempoet lidt ned.

- Vi arbejder lange dage og weekender - og det har vi gjort det seneste år, for der er jo alt for mange opgaver. Vi kan ikke følge med, siger Jonas Nielsen.

Det, han oplever på byggepladserne, er, at tempoet i byggebranchen går hårdt ud over kvaliteten på det udførte arbejde.

- Selv bygherrer er ligeglade efterhånden. Det hele skal bare klaskes sammen i en fart, så vi kan komme videre og bygge noget nyt. Derfor er der rigtig meget byggesjusk, fortæller han.

De lange arbejdsdage og weekendarbejdet er blevet for meget for Jonas Nielsen, og det er derfor han har taget de drastiske midler i brug for at finde hænder.

- Jeg tror, at opslaget får folk til at åbne øjnene op. 10.000 kroner er mange penge, og vi ser folk, der aldrig har været inde på vores side før, som deler og tagger på livet løs. Det er bare irriterende, at det er det, der skal til, siger han.