Lyt til artiklen:

GSV stiller skarpt på digitalisering

00:00
Hastighed: ???x
04:29

Abonnementsartikel

Moderne teknologi er med til at optimere effektiviteten, og udlejeren arbejder benhårdt for at løfte bæredygtigheden i branchen. Et af midlerne er digitalisering, siger CEO Dan O. Vorsholt.

HEDEHUSENE: I alt 900 nye maskiner er i år blevet indkøbt til GSV, så umiddelbart virker det ikke til, at landets største udlejer har mærket ret meget til leveringsbesværlighederne i maskinbranchen. Udlejeren ville dog have købt ca. 2000 maskiner i år, hvis ikke man havde digitaliseret processerne.

- Men det har vi, og derfor har vi helt styr på vores data i detaljerne og kan udnytte de maskiner vi allerede har helt optimalt, og dermed kan vi faktisk sparre indkøb af ca. 1000 maskiner hvert år, fortæller GSVs administrerende direktør Dan O. Vorsholt til Maskinteknik, da vi på julemånedens første dag møder ham i firmadomicilet i Hedehusene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har data på alt, så vi ved lige præcis, hvordan man bruger maskinerne mest hensigtsmæssigt.

CEO Dan O. Vorsholt, GSV

Indtil videre har der ikke været større problemer med at få leveret maskiner, og det håber GSV meget vil fortsætte.

rich-media-3
900 nye maskiner er det blevet til i 2022, og det er faktisk lavt, for GSV kan takket være digitalisering udnytte maskinerne optimalt. Foto: GSV.

- Vi regner ikke med, at antallet af nyindkøb bliver mindre i 2022, men vi har hele tiden fokus på at det materiel vi allerede har i flåden, skal udnyttes optimalt, siger han.

Store bæredygtige fremskridt

Nye maskiner er lig med nyeste teknologi og dermed også det mest brændstofeffektive - et vigtigt parameter i den konstante optimering efter en grønnere og mere bæredygtig branche og maskinpark. Hos GSV er et af de helt store fokusområder bæredygtighed.

- Vi har stillet skarpt på digitalisering og bæredygtighed, som vi mener går hånd i hånd. Og gennem 2021 vil jeg i al beskedenhed mene, at vi har gjort meget store fremskridt, lyder det fra direktøren, som for et par måneder siden kunne fejre 25-års jubilæum hos udlejningsgiganten.

Han ser et stort potentiale i den øgede digitalisering, som mindsker spild og tomgang til gavn for effektiviteten i byggeriet og klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har data på alt, så vi ved lige præcis, hvordan man bruger maskinerne mest hensigtsmæssigt. Og det vil vi rigtig gerne dele med kunderne, siger han og tilføjer, at GSV er i gang med at etablere digitale partnerskaber med nogle af branchens øvrige aktører, blandt andet med VAM.

CO2-regnskab efter nytår

Det digitale partnerskab betyder blandt andet, at VAM nu kan tracke deres maskiner på GSVs systemer. Det gælder både egne og lejede maskiner, hvor man kan se præcis, hvor de er, og om de kører som forventet og meget andet. For eksempel kan VAM trække data, der giver overblik over udnyttelsesgraden af den enkelte maskine og sikrer en høj effektivitet.

- Og som noget helt nyt er vi nu næsten klar med en løsning, hvor udlejeren kan dokumentere kundernes CO2-påvirkning, når de lejer materiel hos os. Vi er stort set klar med produktet, som vi regner med at rulle ud lige efter nytår, siger GSV-direktøren.

Deleøkonomiske fordele

Som udlejer ser GSV - ikke overraskende - meget gerne, at så mange entreprenører som muligt lejer maskiner i stedet for selv at investerer i eget udstyr.

- Det er selvfølgelig godt for vores forretning. Men det er i de fleste tilfælde også godt for kundens forretning men også for klimaet, for vores maskiner bliver udnyttet langt mere optimalt, end entreprenørerne som regel selv kan med deres egne. For nogle af dem er egen maskinpark rent hjerteblod, og det kan jeg sagtens forstå. Men rent økonomisk er det oftest bedre at leje end at eje, fastslår Dan O. Vorsholt og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Endvidere er det en fordel for klimaet hvis vi deler maskinerne i stedet for at eje nogle hver især, så kan de udnyttes mere effektivt og vi kan i sidste ende, overordnet set sparer klimaet for en del CO2, fordi vi køber og producerer færre maskiner, siger han.

Fremtiden over grænserne

Gennem de senere år har GSV via både opkøb og frasalg optimeret kerneforretningen med materieludlejning. Knap 500 ansatte er fordelt rundt i landet, de fleste på GSVs mere end 20 lokale afdelinger. Heraf er der 80 maskinførere, som lejes ud til opgaver for forskellige kunder.

Foreløbig ligger hele udlejerens marked inden for landets grænser, men direkte adspurgt til mulig ekspansion siger direktøren, at det bestemt er en mulighed, men at der intet konkret er på bordet endnu.

- Nordtyskland kan da helt klart være en god mulighed for os, nu hvor Femern-projektet er godt i gang, så det skal vi da have talt om. Og på lidt længere sigt kunne jeg personligt sagtens forestille mig, at GSV kan blive en aktør i Sverige. Men som sagt er der slet intet konkret endnu, fastslår Dan O. Vorsholt over for Maskinteknik.