Lyt til artiklen:

Digital markedsplads skal hjælpe med at nå klimamålene

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Abonnementsartikel

Hvert år bliver der solgt for 100 milliarder kroner byggematerialer herhjemme, men under en procent er genbrug. Det skal der ifølge GreenDozer laves om på.

I fremtiden skal bygninger kunne skilles ad, og byggematerialer skal bruges igen. Det er nødvendigt, når Danmark skal nå de ambitiøse klimamål, som er lige rundt om hjørnet. Det skriver GreenDozer.

Imidlertid er der lang vej hjem. Byggebranchen udleder nemlig omkring 40 procent af den samlede CO2-udledning herhjemme, og en tredjedel af den udledning stammer direkte fra produktionen af byggematerialer og opførelse af bygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra skrot til bygninger

Som det er nu, bliver mange byggematerialer til skrot frem for at blive brugt. Hvert år kommer der alene fra byggeriet fem millioner tons byggeaffald, hvor en stor del af det kunne genbruges i nyt byggeri.

Oveni kan lægges helt nye varer, som grossister, byggemarkeder og producenter af en lang række årsager har for mange af på lager. Begge dele ender nemt som skrot frem for at gøre gavn i byggeriet.

- Efterspørgslen er enorm efter brugte byggematerialer og overskudsvarer. Men de har ikke været til at få fat i for arkitekter og andre, da byggebranchen stort set er analog med hensyn til at købe og sælge disse varer. Hvis vi skal professionalisere markedet og dermed løfte det fra hobbyniveauet og op på den store skala, hvor byggebranchen og offentlige aktører skal bruge genbrugte materialer i stor stil, så skal alt digitaliseres, siger Jan Rohde. Han er stifter af den digitale markedsplads GreenDozer.

Et for højt niveau

Og behovet for at genbruge byggematerialer i byggeriet er stort. Ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører vil der de næste 40 år blive bygget lige så meget, som der hidtil er bygget gennem hele menneskehedens historie.

- Det kræver byggematerialer på et niveau som planeten ikke kan levere, og en afledt CO2 udledning som samme planet ikke kan absorbere. Derfor er det nødvendigt at industrialisere og digitalisere brugen af genbrugte byggematerialer på lige fod med de nye, siger Jan Rohde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor efterspørgsel

Allerede nu stiger efterspørgslen efter brugte byggematerialer dag for dag. Det mærker en af Danmarks største nedbrydningsvirksomheder, P. Olesen.

- Det er sund fornuft - hele vejen rundt - at genbruge mange flere byggematerialer. Det er alle stort set enige i. Men indtil nu er der blevet genbrugt meget få materialer, fordi der har manglet en stærk digital markedsplads med et udbud af brugte byggematerialer, der passer til byggeriets behov. Vores mål er, at det skal være lige så nemt at sælge og købe genbrugte byggematerialer på nettet, som det er købe en sweater eller nye kabler, fortæller direktør Henrik Olesen, som er tredje generation i nedbrydningsvirksomheden P. Olesen.

Nedbrydningsvirksomheden har på den baggrund købt sig ind i GreenDozer sammen med andre investorer, der ønsker at sætte fart under den grønne omstilling i byggeriet.