Lyt til artiklen:

127 millioner kroner til motorvejskryds ved Giber Ringvej

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Abonnementsartikel

Aarhusianerne får en tidlig julegave fra Folketinget i form af 127 millioner kroner til to motorvejskryds ved den kommende Giber Ringvej.

Når der i 2030 suser 18.000 biler i døgnet på Giber Ringvej, som tidligere blev kaldt "Bering-Beder vejen," bliver det med en meget lettere adgang til motorvejen. Trafikministeriet har netop afsat 127 millioner kroner til et signalanlæg ved motorvejstilslutningen ved Torshøjvej samt til et signalanlæg ved motorvejstilslutningen ved Hørning. Udover signalanlæggene vil der blandt andet også blive anlagt flere vejbaner, etableret en shunt, og der skal måske etableres en ny bro til den østgående trafik.

- Jeg er meget glad for, at forligspartierne i Folketinget har lyttet til vores gode argumenter og udvist rettidighed omhu ved at afsætte midler til bedre tilslutning til motorvejen ved Giber Ringvej. Vi har arbejdet længe og hårdt for, at Transportministeriet og partierne forstod vigtigheden af at få løsnet op for den massive myldretidstrafik, som trafikanterne på Torshøjvej oplever nu. Med denne tidlige julegave får aarhusianerne den nødvendige kapacitet og den bedste service ved motorvejstilslutningen til Giber Ringvej, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig over, at politikerne på Christiansborg har prioriteret projektet i puljen, som skal binde by og land bedre sammen.

- Giber Ringvej får uden tvivl en stor betydning for fremkommeligheden, væksten og sammenhængen i den sydlige del af Aarhus. Derfor er det også vigtigt, at motorvejstilslutningerne er gearet til den øgede trafik med den bedst mulige løsning, så familier kan spare tid på transport. Det kan vi nu sikre med de 127 millioner kroner fra Trafikministeriet, og jeg vil gerne sende en stor tak til partierne bag puljen, siger Jacob Bundsgaard.

En del af pengene skal bruges til et signalreguleret kryds, der regulerer fire ramper samt Svanlevvej, i et stort fælles krydsområde.

Kommunen udvider vejen

Aarhus Kommune vil i forlængelse af dette udvide Torshøjvej til fire spor og sikre, at den nyanlagte rekreative stiforbindelse langs Torshøjvej forlænges forbi motorvejen. Aarhus Kommune har allerede afsat midler til dette. Den nuværende motorvejsbro bruges til vestgående trafik, og der vil blive lavet en ny bro eller en broudvidelse til den østgående trafik. Derudover bliver der lavet et signalanlæg ved tilslutningen til Østjyske Motorvej ved Hørning samt en ombygning af frakørselsrampen fra E45.

Projektleder på Giber Ringvej, Carsten Thomsen, Teknik og Miljø, fortæller, at ønsker fra områdets beboere bliver taget med, når arbejdet med motorvejskrydsene går i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores arbejde i Aarhus Kommune består nu i at få koordineret bedst muligt. Selve udformningen af projekterne er helt, som vi har ønsket, så vores vurdering er, at det bliver en langtidsholdbar løsning. Vi har også et arbejde i at få formidlet de ønsker, der er kommet fra lokalområdet. Det gælder særligt omkring støjsikring, hvis det skulle blive muligt at udvide projektet på dette område, siger Carsten Thomsen.

Begge projekter startes op i 2022, mens selve udførelsen begynder i 2023. Det præcise anlægstidspunkt er endnu ikke offentliggjort af Vejdirektoratet.