Lyt til artiklen:

Danske Kloakmestre og DM&E stiller skarpt på TV-inspektion

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

Danske Kloakmestre og DM&E er kommet godt fra start med nyt samarbejde om fælles kurser for kloakbranchens tv-operatører.

Det er fint, at mange både små og større kloakmestre har investeret i et kamera til TV-inspektion af kloakledningerne og fået "TV-inspektion" på siden af varevognen. Men det er endnu bedre, hvis de også er helt med på, hvad de kan og skal bruge det avancerede grej til.

Det mener de to brancheforeninger Danske Kloakmestre og Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E). De er gået sammen om at gennemføre kloakbranchens kursus for kloak- og TV-operatører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med lead auditor Johs. Pedersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol som kursusleder har det nye makkerpar gennemført første runde med kurser i Slagelse og Taulov. Der var også god tilmelding til et kursus i Aalborg, men her kom Kong Vinter på tværs, så der måtte aflyses.

- Vi kom rigtig fint i gang med de nye kurser både i Slagelse og Taulov. Vi møder jo TV-inspektion i alle mulige sammenhænge. Ved kloakmestrenes egenkontrol, ved kvalitetssikring af udførte projekter, fejlfinding, dokumentation til forsikringsselskaber og kortlægning af kloaksystemet. Hele tiden er der nye bygherrer, der kræver fejlfri TV-inspektion, før der købes huse. Det skal kloakmestrene kunne levere med deres TV-inspektion, siger Johs. Pedersen.

Kursuslederen påpeger, at det ikke er nok bare at købe grejet og stikke kameraet ned i brønden.

- TV-inspektion kan så meget, men vi er nødt til at bruge det optimalt. En TV-inspektion skal ikke bare give et øjebliksbillede af tilstanden i kloakken. Den skal være sporbar også flere år efter inspektionen. Derfor skal TV-operatørerne også lære at klassificere deres observationer og udarbejde rapporter, forklarer Johs. Pedersen.

Udbytte også for de drevne

Danske Kloakmestre og DM&E havde oprindeligt lagt kurset i TV-inspektion op som et tilbud til nybegyndere og let øvede TV-operatører. Det skulle vise sig, at også ganske drevne folk med en vis erfaring ville være med og havde fint udbytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt kursisterne var også formanden for Danske Kloakmestre, Mikael Skov.

- Det er et rigtig godt kursus, som jeg er særdeles tilfreds med, at vi har lavet sammen med DM&E. Selvom man tror, at man kan det dér med kloak-TV, opdager man, at der er ting, man ikke er opmærksom på, når man går derude med grejet. Jeg kan allerede nu se, at vi har skabt et kursus-samarbejde til glæde for alle i kloakbranchen, siger Mikael Skov.

Det var chefkonsulent hos DM&E Sebastian Skipper, der fostrede ideen til et samarbejde mellem de to organisationer.

- Det er gået så godt, at vi bør udbyde kurser i TV-inspektion igen næste år og måske kontinuerligt fremover. Stort set alle kloakmestre har jo et kloak-kamera. Men det handler ikke kun om antallet af kloakfirmaer. Det gælder for alle, der kører derude med kloak-TV, at de skal sikre højest mulig kvalitet af inspektionerne med korrekt dokumentation, klassificering og rapportering, understreger Sebastian Skipper.