Lyt til artiklen:

Banedanmark elektrificerer jernbanen

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Banedanmark har i Gelsted på Fyn etableret en fordelingsstation, som skal levere strøm til fremtidens eltog.

Banedanmark er i disse år i fuld gang med at elektrificere banen, så de gamle diseltog kan blive udfaset til fordel for eldrevne tog, der både er hurtigere, mindre støjende, og som udleder godt 85 procent mindre CO2. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

Som en vigtig del af det arbejde er Banedanmark nu blevet færdig med at bygge en helt ny fordelingsstation i Gelsted på Vestfyn.

- Fordelingsstationer er på mange måder den grønne jernbanes bankende hjerte. Det er dém, som skal sørge for at levere de fornødne mængder strøm til fremtidens eltog. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi med den nye fordelingsstation i Gelsted nu kan sætte kryds ved endnu en grøn milepæl, siger Jette Aagaard, projektdirektør for elektrificering i Banedanmark.

Stationen har taget godt et år at etablere og skal fra 17. december være med til at levere strøm til de klimavenlige eltog.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vigtig del

Ordet fordelingsstation er måske en smule fremmed for nogle mennesker. Helt konkret er der tale om et udendørs strømanlæg ved siden af banen, hvis fornemmeste rolle er at sende elektricitet direkte ud i køreledningerne.

Netop derfor spiller den nye fordelingsstation i Gelsted en nøglerolle i Banedanmarks arbejde med at skabe en grøn jernbane.

- I fremtiden kommer de klimavenlige eltog til at køre på flere og flere strækninger. Og i takt med at diesel udfases, får vi naturligvis brug for rigtig meget strøm på banen. Derfor er vi i fuld gang med at opgradere og bygge fordelingsstationer i hele landet, så vi kan sikre, at de grønne eltog kan få al den strøm, de har brug for, siger Jette Aagaard.

Kan forsyne en hel by

Fra 17. december bliver der trykket på startknappen i Gelsted. Herfra kommer den nye fordelingsstation til at levere strøm i så store mængder, at stationen alene ville kunne forsyne en middelstor provinsby.

Fordelingsstationen i Gelsted kommer fremover til at aflaste både de eksisterende og kommende stationer langs banen. Selve strømmen vil blive leveret via lange kabler fra en 150 kilovolts transformerstation i Kingstrup.

I både 2022 og 2023 fortsætter Banedanmark med at etablere og opgradere fordelingsstationer i både Jylland, på Fyn og på Sjælland.