Lyt til artiklen:

Investerer vi nok og rigtigt i længe ventet infrastrukturplan?

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2021 - og frem mod 2022. I dag slutter serien med DI underdirektør Torben Liborius, der er chef for Dansk Infrastruktur.

2021 blev året der langt om længe gav en langsigtet plan for infrastrukturen, læring fra corona og mere fokus på bæredygtighed.

- Endelig kom den langsigtede plan for infrastrukturen, som var ventet i flere år. 2021 blev på den måde et forløsningens år. Det var også på høje tid, for anlægsaktiviteten inden for infrastruktur og klimatilpasning er helt afgørende for at samfundet hænge sammen. Bogstaveligt talt ved at vi kan komme til og fra arbejde, rundt i landet for at besøge venner og familie og opleve at vi er ét land. Og klimatilpasning er afgørende for, at vi i fremtiden kan modstå de klimaforandringer, som er på vej. Hændelser, der tidligere var "100-årshændelser" er nu noget vi må regne med hvert 5-10 år, så vi skal være forberedt. I dét lys bør man overveje, om vi investere nok og investerer rigtigt, siger Torben Liborius.

2021 var aktivitetsmæssige ikke et prangende år.

- Der er investeret en anelse mere i vejene i 2021 end i 2020, primært fordi kommunerne har investeret lidt mere end i 2020. Samme billede vil vi se i 2022,

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der er fortsat nedadgående investeringer i jernbaner og metro, en lille fremgang i letbaner. På Femern ser aktiviteten nu ud til at vokse, så alt i alt har aktiviteten været lidt højere i 2021 end i 2020, og den ser ud til at forblive stort set uændret i 2022.

- Forsyningsselskabernes aktiviteter er lidt mere optimistiske at se på. Det går fremad, og det glæder vi os over i Dansk Infrastruktur. Vi glæder os også over, at flere offentlige bygherrer afsøger mulighederne for tættere samarbejde gennem partneringmodeller, hvor målet er færre konflikter og derved at pengene rækker længere, og projekterne kører mere glat.

- Corona gav nogle nye udfordringer, men anlægsbranchen skal ikke klage. Vi har håndteret corona på pladserne, og alle involverede fortjener både tak for ros for, at anlægsarbejdet ikke har være ramt af corona-lukninger, siger han.

Den øgede fokus på klima og bæredygtighed afspejler sig i aktivitet, og i 2022 vil der kommer endnu mere fart på, mener han.

Det handler både om at der skal etableres fossilfrie byggepladser og Der skal bygges mere vedvarende energi, og udbygges el-infrastruktur til mere elektrificering skal udbygges.

- Så de vigtige indsatområder for Dansk Infrastruktur i 2022 bliver bæredygtighed i bred forstand; eksempelvis klimatilpasning og fossilfrie byggepladser, fortsat fokus på arbejdsmiljø og at de offentlige penge bruges fornuftigt. Og så skal vi til at se på udmøntning af infrastrukturplanen for de kommende år. Det glæder vi os til, siger Torben Liborius.