Lyt til artiklen:

Kommuner kan spare penge på vejarbejde ved at fremskynde udbud

00:00
Hastighed: ???x
01:52

DEBAT: Fra Asfaltindustriens administrerende direktør har vi modtaget dette debatindlæg.

Der er opsving i dansk økonomi - også i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig er mange brancher mærket af mangel på både materialer og arbejdskraft. Det gælder også byggeriet, hvor efterspørgslen længe har været stor. Det har samlet set medført mangel på leveran-dører og høje priser.

Vejarbejderne er ikke i samme grad præget af den udvikling. Der har været tilbagegang i længere tid, og de nye statslige planer for vejområdet har kun lige set dagens lys. De fleste vejprojekter kræver udbud, forundersøgelser mv., før selve anlægsarbejdet kommer i gang. Derfor går der flere år, inden der for alvor skal lægges asfalt på statsvejene. Det kan kommunerne drage fordel af ved at udbyde vejopgaver nu.

rich-media-1
Adm. direktør Anders Hundahl, Asfaltindustrien. Arkivfoto.

Tendensen på asfaltområdet er nemlig, at der er plads til at tage opgaver ind på den korte bane. Derfor opfordrer Asfaltindustrien til at udbyde arbejder med cykelstier og veje her og nu. Det giver også den fordel, at asfaltsæsonen bliver længere. Det gavner kommunens kasse og asfaltarbejderne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er rigtig ærgerligt, hvis nødvendige udbud, som kan komme på plads nu, først kommer langt ind i foråret eller endda sommeren 2022. Sene udbud betyder sen beskæftigelse. Folkene går ledige i starten af året og maskinerne samler støv i garagerne - for så at overarbejde og køre i døgndrift i slutningen af året. Med tidlige udbud får vi overblik over sæsonen og kan bedre udnytte maskiner og materiel. Og så er der fordelen for folkene. Asfaltarbejdere går ofte på dagpenge uden for sæsonen og deres hjemkommuner sparer ydelsen, når arbejdet sættes tidligt i gang.

Derfor er det sund fornuft at få set på bygge- og anlægsplanerne, sætte gang i vejarbejderne nu og få mest ud af anlægsmidlerne på den lange bane.