Lyt til artiklen:

- Vi behøver ikke at skide i vores drikkevand

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Formanden for Danske Kloakmestre Mikael Skov mener, at det er på tide, at man retter fokus mod opsamling og anvendelse af regnvand til toiletskyl og vaskemaskiner.

Det er på tide, at anvendelse af regnvand til toiletskyl og vaskemaskiner kommer på dagsordenen.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Kloakmestre Mikael Skov forud for Kloakmessen, der finder sted den 27. - 28. januar i Messe C i Fredricia.

- Hvis vi synes, vi har for meget drikkevand, så kan vi hælde det på nogle tanke, og sende det til dem, der ikke har så meget, siger han.

Der er nemlig ikke nogen grund til at skide i det, siger han. Der findes løsninger, som kan opsamle regnvand og rense det, så det kan anvendes til toiletskyl og i vaskemaskinen. Det kræver blot, at man får nedgravet en regnvandstank, monteret nogle filtre og lavet nogle rør.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En stor investering

Men den slags er naturligvis ikke gratis. Mikael Skov vurderer at en sådan investering vil koste den almindelige borger mellem 40.000 og 50.000 kroner.

Og selvom man sparer lidt på vandregningen, er det langtfra nok til at dække omkostningerne ved at få anlægget installeret. Sådan en investering, vurderer Mikael Skov, har en tilbagebetalingstid på omkring 40 år, afhængig af hvor meget vand man bruger naturligvis.

Men man skal se det fra et miljømæssigt perspektiv, mener Mikael Skov. Derfor appellerer han til, at politikerne kigger på en tilskuds- eller kompensationsordning. En gulerod, om man vil, der kan få danskerne til at investere i den bæredygtige løsning.

- Vi har jo ikke uendelige mængder af drikkevand. Hvis du kigger ud over landets grænser, er der mange eksempler på lande, hvor rent drikkevand ikke er en selvfølge. Bare fordi vi har store mængder drikkevand, er der ikke nogen grund til at svine med det, siger Mikael Skov.

Han påpeger, at bæredygtighedstiltag i mange andre sammenhænge bliver belønnet med en gulerod fra statens side.

Manglende interesse

Mikael Skov har længe forsøgt at råbe op og rette fokus mod området, men det er svært at få folk til at engagere sig i det, må han sande.

- Der er ikke interesse for det. Ganske enkelt. Hverken politikere, pressen eller forbrugeren interesserer sig synderligt for det. Det er den interesse vi forsøger at skabe, siger Mikael Skov.

Han fortæller, at leverandørerne står klar. De vil gerne det her. Og de har da også opgaver, det er bare langtfra i den udstrækning, man kunne ønske sig.

- Vi taler så meget om regnvand, der skaber problemer for os rundt omkring. Jamen så lad os da bruge noget af det, appellerer Mikael Skov.

Belønning fremfor tvang

Han oplever, at opsamling og anvendelse af regnvand bliver inkluderet i lokalplanerne i enkelte kommuner, og det betyder naturligvis noget, at det bliver et krav, hvis man skal bygge nyt. Derfor ser han gerne flere af den slags tiltag. Han så bare hellere, at man forsøgte sig med en belønning fremfor tvang.

I øjeblikket foregår der en masse kloakseparering i Danmark, og det var jo en anledning til at få installeret regnvandstanke rundt omkring, synes Mikael Skov.

- Når man nu alligevel er i gang, kunne man jo ligeså godt tage lidt af det med også. Men det gør man ikke. Det vil kommunerne ikke pådutte sine borgere. Nej, men hvad så med at gøre det attraktivt fremfor at pådutte? spørger Mikael Skov.

Han håber, at det kan lykkes at skabe mere fokus på det, men vejen er lang, må han konstatere.

- Når jeg ringer til min kommune eller forsyning og spørger, så siger det bare: "Det har vi ikke råd til." Så det er i hvert fald ikke nået til Vestjylland endnu, siger Mikael Skov.