Lyt til artiklen:

Første spadestik til Lynetteholm taget

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Abonnementsartikel

Mandag blev det første spadestik taget, og man igangsatte dermed officielt anlæggelsen af den kunstige halvø Lynetteholm.

Der var mødt demonstranter op på pladsen, da første spadestik til Lynetteholm blev taget mandag. Anlæggelsen af den kunstige halvø har mødt stor kritik, siden beslutningen om projektet blev taget, men det lykkedes altså alligevel en trekløver bestående af transportminister Benny Engelbrecht (S), overborgmester i Københavns Kommune Sophie Hæstorp Andersen (S) og den administrerende direktør i det offentligt ejede By & Havn Anne Skovbro at tage det første spadestik til anlægsprojektet, på trods af at en demonstrant havde placeret sig demonstrativt på det stykke jord, hvor spadestikket skulle tages.

Transportminister Benny Engelbrecht glædede sig dog over at kunne være med til sætte anlægsarbejdet i gang efter en lang periode med miljøundersøgelser, høringer og politiske diskussioner:

- Endelig kommer vi i gang med at få klimasikret København, for vi kan se, at det haster. Og så er vi glade for at kunne gøre det med et anlæg, der hviler i sig selv, så det ikke bliver en økonomisk byrde for københavnerne. Det er velgennemtænkt klimasikring af byen, som giver en række yderligere fordele for både boliger og infrastruktur, sagde transportministeren.

By & Havn, der er bygherre på Lynetteholm, betonede genanvendelsen af ressourcer i anlægget af Lynetteholm, som baserer sig på en hundredårig lang tradition i København om udvidelser af byen i vandet. Lynetteholm vil ligesom Nordhavn blive dannet af overskudsjord fra byens byggeprojekter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er en klog og CO2-venlig måde at genbruge jorden lokalt, så man slipper for at skulle køre den langt væk. Derudover vil Lynetteholm i fremtiden få et kystlandskab ud mod Øresund, hvor københavnerne vil kunne motionere, få frisk luft og nyde den bynære natur. Det kan være svært at forestille sig her og nu. Men kig bare på Ydre Nordhavns jordopfyld, hvor vi har en ny grøn, rekreativ park på vej, sagde administrerende direktør ved By & Havn Anne Skovbro.

Byggeprojektet forventes at være færdigbygget i 2070 og skal omfatte metro, havnetunnel og boliger til omtrent 35.000 mennesker.