Lyt til artiklen:

Syriske Sherwan har fundet sin plads hos Arkil

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Abonnementsartikel

Når man som ung mand kommer alene til Danmark på flugt fra krig, er det ikke altid lige nemt at falde til. Men i Arkil har syriske Sherwan Baker fundet alt, han behøver for at skabe en tryg tilværelse.

Ved første øjekast er kollegerne Sherwan og Louis som nat og dag. Men når de sammen kaster sig over opgaver, kører det som smurt for det syrisk-danske makkerpar. Arkil har taget en snak med de to kolleger.

Sherwan Baker flygtede til Danmark i 2015, og ti måneder senere blev han genforenet med sin kone og et-årige datter. Allerede året efter tog hans sagsbehandler kontakt til Arkil, hvor han kunne starte med det samme i Anlæg Sønderborg.

- Jeg har været heldig, siger Sherwan Baker, som efter at have klaret en række kurser til topkarakter blev tilbudt en to-årig struktøruddannelse på EUC Syd i Haderslev.

Her lærte han for alvor sin kollega fra Sønderborg, 21-årige Louis Poulsen, at kende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kulturforskelle og sprogbarrierer

- Sherwan er jo ligesom alle os andre. En skide rar gut, som er nem at arbejde sammen med, siger Louis Poulsen.

Kulturforskelle og sprogbarrierer er ikke noget, der fylder hos ham. Særligt efter starten på EUC's grundforløb er Sherwans dansk blevet så godt, at han forstår det meste - også selvom Sønderjylland næppe er det nemmeste sted at lære sproget.

- Altså, hvis vi fyrer den af på sønderjysk, så kan man godt se på ham, at han står af. Så ligner han et kæmpe spørgsmålstegn, griner Louis Poulsen og kigger drillende på Sherwan, der griner med.

Dialekt eller ej - Sherwan befinder sig godt i Sønderborg, hvor han har boet, siden han kom til Danmark. Her hersker fred og ro, og de to ældste af hans tre børn er startet i dansk børnehave og skole og elsker det.

- Det er næsten det eneste, jeg har brug for efter krigen - at mine børn er glade, siger Sherwan Baker.

Kollega på lånt tid

Med aldersforskellen på 16 år er Louis og Sherwan forskellige steder i livet, når det kommer til børn og familieliv. Men generelt er der flere ligheder end forskelle mellem de to kollegaer. Største fællenævner er passionen for struktørfaget og for livet i byggebranchen.

- Sherwan er en af de dygtigste til belægning her på skolen - når sproget kommer helt på plads, kommer han til at give os alle sammen baghjul, siger Louis Poulsen.

Selvom han har fået fortalt historien om Sherwans flugt fra Syrien, så fylder det ikke i hans tanker til dagligt, at hans makker er flygtning og måske ikke kan blive i Danmark for altid. For Sherwan er den bekymring til gengæld svær at slippe.

- Som kurder er der ingen, der er på dit hold, siger Sherwan og forklarer:

- Begge sider af konflikten i Syrien ­hader kurdere, så uanset hvem, der vinder, så ­taber vi. Det er farligt for os at være i ­Syrien. Jeg vil aldrig tilbage.