Lyt til artiklen:

Ny 13-tons hjulgraver til Langå-entreprenør

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

Fjernvarmespecialisten William Laursen Entreprenørforretning A/S i Langå har købt en Komatsu PW118MR-11.

Fjernvarmeopgaver fylder rigtig meget hos for William Laursen Entreprenørforretning A/S i Langå.

- Vi kører meget på gaskonverteringer, fordi gas er blevet dyrt. Kunderne råber til fjernvarmeværkerne om de ikke vil levere fjernvarme til dem, og hvis det er rentabelt for fjernvarmeværkerne, så kommer de. Vi kører lige nu for seks fjernvarmeselskaber, der alle ligger tæt på os. Fjernvarmeopgaverne fylder lige nu 85-90 procent af vores arbejde, så det er også det formål, maskinen er købt ind til, siger Carsten Laursen.

Valget faldt på den cirka 13 tons tunge Komatsu PW118MR-11 hjulgraver fra Scantruck A/S. En maskine med egenskaber som kompakt design, firhjulsstyring, todelt bom samt Stage IV motor med 100 procent passiv regenerering.

Med fjernvarmearbejdet i fokus er behovet for materieltype også skiftet. Det er forklaringen på købet af hjulgraveren, og hvorfor der indgik en kun 1,5 år gammel Komatsu PC240 i handlen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- En 240'er er ikke den mest optimale maskine til fjernvarmearbejde, og det er som sagt der, vores opgaver er i dag, og det er også der, jeg ser en stor del af vores fremtid ligger. Omvendt er vores nye Komatsu hjulgraver også købt til, at den kan køre ud og lave kloakarbejde, hvis vi ikke lige har nogle fjernvarmeopgaver i kalenderen, forklarer Carsten Laursen.

For godt 20 år siden havde firmaet to gravemaskiner på hjul, og dengang var det også fjernvarmen, der trak læsset. Siden flyttede opgaverne sig mere over i udstykninger og kloakarbejde, og William Laursen Entreprenørforretning A/S flyttede med.

- Vi vender os lidt efter, hvor arbejdet er, og så skifter vi ud i maskinparken, ud fra hvor vi mener vi skal fokusere. Det kan lade sig gøre, fordi vi har en fleksibel størrelse. Vi kan reagere hurtigt og omstille os, og vi har haft plads og ikke mindst råd til at gøre det, siger Carsten Laursen.

Øger effektiviteten

Han valgte at få monteret Topcons avancerede maskinstyring på sin nye maskine, og det er ikke uden grund.

- Det er netop for, at maskinen også skal kunne køre ud og lave et stykke kloakarbejde, eller jordarbejde, eller pladser. Vi havde også Topcon maskinstyring på den Komatsu 240'er, der indgik i handlen, så min maskinfører på maskinen, Karsten Trankjær er erfaren.

- Hvis vi kun kører fjernvarme, så er det ikke ret meget fornøjelse, vi har af systemet. En erfaren gravemaskinfører ved godt, hvornår han er i en meters dybde. Det er der ikke en maskinstyring, der behøver at fortælle ham. Men er der nogen, som ikke har øje for et stykke jordarbejde, så er det en kæmpe hjælp. Det er guld værd, når han er ude og lave kloakarbejde. Der er ingen tvivl om, at systemet kan øge effektiviteten og præcisionen på mange typer opgaver.

- Og hvis markedet skifter, eller vores fokus flytter sig, så er vi klar. Så har vi maskinen, der er klar til det, siger Carsten Laursen.