Lyt til artiklen:

Arbejdspladsen: Egholm A/S

00:00
Hastighed: ???x
05:59

Abonnementsartikel

I en ny serie kigger Maskinteknik ind bag murene hos nogle af de danske virksomheder, der udvikler, producerer og sælger maskiner. Denne gang er fokus på Egholm A/S, der laver redskabsbærere til hele verden.

Når stier, parker og gågader skal holdes rene, så er der en god chance for, at det en af de grønne maskiner fra Egholm A/S, der sørger for det.

Efter en årrække på sidelinjen er det igen i dag, brødrene Kaj og Jens Christian Egholm, der ejer og driver Egholm A/S i Lemvig, hvor man fristes til at sige, at det går fejende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har vanvittigt travlt, vi har aldrig haft så mange traktorordrer, som vi har lige nu. Men det kommer ikke helt af sig selv, siger Jens Christian Egholm, der er direktør i Egholm A/S.

For ligesom mange andre fabrikanter, så er Egholm A/S lige nu udfordret af de lange leveringstider på dele til maskinerne.

- Hverdagen er jo gået fra, at vi producerede til lager, til at vi nu har ordrebeholdning, der er syv måneder frem. Corona har været en udfordring på mange måder. Først gik ordrerne i stå, men lidt senere så vågnede verden op igen, og så gik det fuldstændig grassat med ordrer. Siden da har vi kæmpet med at få dele hjem til traktorerne, siger Jens Christian Egholm.

rich-media-2
Efter en periode med Nilfisk ejerskab er grundlæggerne Kaj og Jens Christian Egholm tilbage som ejere af Egholm A/S. Foto: Jørgen Ahler

Egholms historie

Som navnet antyder var det brødrene Egholm, der startede virksomheden 1992. Dengang var det minkerhvervet som blev startskuddet til det vestjyske erhvervseventyr. Hurtigt solgte virksomheden 75 maskiner til minkavlere.

- Jeg vaskede biler omme ved Toyota dengang, men sagde så mit job op for at hjælpe min bror Kaj med virksomheden, siger Jens Christian Egholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1995 kom ISS så og bedte brødrene om at bygge en traktor, der kunne skifte fra fejemaskine til andre redskaber. Det blev for alvor indgangen til det som vi kender Egholm for i dag.

- Vi er i de samme bygninger som dengang, men vi er dog gået fra 1200 til 10.000 kvadratmeter siden da, griner Jens Christian Egholm.

Men i 2010 blev navnet på facaden skiftet ud, da Nilfisk købte virksomheden.

- Det var en tung dag, hvor vi skulle sige det til medarbejderne, siger Jens Christian Egholm.

rich-media-4
Foto: Jørgen Ahler

De næste otte år drev Nilfisk virksomheden, mens brødrene legede med andre projekter, såsom legeudstyr til legepladser og maskiner til Storebæltsbroen. Men i 2018 vendte Nilfisk tilbage. De ville gerne sælge virksomheden tilbage til brødrene, hvilket de sagde ja til. Men opgaven foran dem har siden været stor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle vidste vi skulle gå fra stage 3 til stage 5 motor. Det har vi brugt meget energi og penge på at få til at lykkedes. Men selvom det har været hårdt, så har det også været godt, og vi har stadig mange af de gamle forhandlere og medarbejdere, som er glade, siger Jens Christian Egholm.

rich-media-6
Foto: Jørgen Ahler

I dag beskæftiger virksomheden 92 medarbejdere, hvor størstedelen arbejder med at samle de grønne maskiner.

Maskinerne bliver hovedsageligt solgt til Danmark og Tyskland som det helt store marked. Men fokus er nu også på Sverige, Frankrig og England, hvor flere skal feje med grønne maskiner fra Lemvig.

- I 2019 satte vi os et mål om at sælge over 650 traktorer om året. Det mål har vi siden nået, selvom vejen dertil ikke har været helt lige, forklarer salgsdirektør, Søren Christensen.

Fremtiden er elektrisk

Men selvom maskinerne, der bliver samlet i hallerne i Lemvig er fyldt med nyeste teknologi, så står udviklingen ikke stille. Lige nu arbejder Rainer Flanz, der er udviklingschef hos Egholm, på både de små detaljer, der skal gøre de nuværende maskiner bedre, men også det som på sigt skal blive fremtidens maskiner fra Egholm A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder hele tiden med at forbedre maskinerne, så de bliver bedre og nemmere at bruge for vores kunder, siger Rainer Flanz og fortsætter:

- El er jo fremtiden, men vi må også anerkende, at vi ikke bare kan tage en af de nuværende maskiner og gøre elektrisk. Vi skal tænke helt nyt og bygge op fra bunden. Maskinen skal gerne kunne klare en helt arbejdsdag på otte timer på én opladning, siger Rainer Flanz.

rich-media-8
3070eren i aktion. Foto: Jørgen Ahler

3070-traktoren er den største maskine Egholm A/S laver. Den lever op til de nye miljøkrav og kan klare de fleste opgaver som kunderne kræver.

- Vores største konkurrencefordel er, at vi forsøger at samle det hele i én løsning. Når vi ser på udendørs rengøring og vedligehold, så ser vi på den bedste måde, at fjerne ukrudt, sne og feje med én maskine.

Fordi maskinerne bliver samlet fra bunden, så har Egholm A/S stort fokus på, at brugerne får en maskine, der passer til deres behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler meget om at lytte til kunden. For eksempel sprøjter man ikke mere med pesticider mod ukrudt, de bliver i stedet fjernet mekanisk eller andre måder, og der forsøger vi så at finde det bedste resultat, siger Salgsdirektør, Søren Christensen.

rich-media-10
Foto: Jørgen Ahler

Flemming Høj Jensen har selv været med til at samle godt 100 af 3070-maskinerne, et arbejde som han nyder, lige meget hvor mange gange han gør det.

- Der er masser af udfordringer i det og så er der gode kolleger. Det er også et arbejde, der kræver lidt mere end bare at putte ting fra en kasse til en anden, siger den garvede montør.

Hele Europa skal fejes ren

I dag fejer Egholm maskinerne i store dele af Europa, heriblandt Tyskland, Frankrig, England, Grækenland og Rusland. Og fremtiden, den er i følge Jens Christian Egholm, lige så grøn som de maskiner, der ruller ud fra fabrikken i Lemvig.

- Vi skal være endnu bedre til at lave grønne traktorer. Vi arbejder med at købe dele ind, som vi kan genanvende. Vi skal tænke på miljøet hele vejen igennem. Vores kunder såsom kommuner, institutioner, har meget fokus på det, så det skal vi også have, siger Jens Christian Egholm, der dog ikke helt er klar til at skifte benzinmotoren ud med el endnu: ?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke opskriften helt endnu, men vi ved vi skal lave en traktor, der bruger mindre energi. Om det så bliver el, brint eller andet, det ved vi ikke endnu. Men de bliver mere grønne og mindre støjende, det er helt sikkert, siger Jens Christian Egholm.

rich-media-12
Foto: Jørgen Ahler