Lyt til artiklen:

Byggefag tiltrækker elever til erhvervsuddannelserne

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Abonnementsartikel

Den storkøbenhavnske uddannelsesinstitution NEXT Uddannelse København melder igen i år om et stort optag på skolens bygge- og anlægsuddannelser.

En ny årgang af EUD- og EUX-elever er begyndt på NEXT Uddannelse Københavns mange erhvervsuddannelser i Storkøbenhavn, og især inden for skolens bygge- og anlægsuddannelser er tilgangen igen i år stor.

507 elever er begyndt på en bygge- og anlægsuddannelse, mens der samlet set er begyndt 1.085 nye elever på NEXTs over 40 erhvervsuddannelser i slutningen af januar 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Murer og tømrer er flagskibe

Det er især de traditionelle håndværks- og byggefag som murer, tømrer og bygningssnedker, der tiltrækker de nye elever. De tre uddannelser står nemlig tilsammen for cirka en tredjedel af elevoptaget i januar 2022.

Flere kan også se fordelene ved en eux-tømreruddannelse, der kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiefag, så man både bliver faglært og får studentereksamen. Her er tilgangen af elever steget med 65 procent siden sidste år.

Det glæder adm. direktør for NEXT, Ole Heinager, at mange har fået øjnene op for byggefagene.

- Det er fantastisk, at mange ønsker at uddanne sig inden for netop denne branche, hvor der er virkelige gode job- og karrieremuligheder. Det viser, at det er attraktivt for unge og voksne at vælge en faglært karrierevej, hvor man hurtigt kan få fodfæste på arbejdsmarkedet og tjene sin egen løn og tilbydes fastansættelse, siger Ole Heinager.

Samarbejde om at uddanne faglærte

Frygten for coronapandemiens negative konsekvenser for økonomien og arbejdsmarkedet er blevet gjort til skamme, og særligt bygge- og anlægsbranchen skriger på arbejdskraft. Derfor skal arbejdsmarked og uddannelsesinstitutionerne også samarbejde endnu mere om at sikre faglært arbejdskraft, mener Ole Heinager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som uddannelsesinstitution ser vi det som et stort ansvar at uddanne dygtige faglærte og sikre, at de danske bygge- og anlægsvirksomheder kan få den kvalificerede arbejdskraft, de efterspørger. Men det er også et samarbejde, som kræver, at flere virksomheder tager del i opgaven og tilbyder elever lærepladser, afslutter han.