Lyt til artiklen:

Se videoen: Kæmpe byggeplads ved Femern summer

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Abonnementsartikel

Der bliver arbejdet for fulde gardiner på byggepladsen ved Femern, men der mangler lærlinge. Nu sætter Sund & Bælt et nyt initiativ i værk for at komme problemet til livs.

Et af Danmarkshistoriens største infrastrukturprojekter er i fuld gang ved Rødbyhavn på Lolland. Det har sendt tusindvis af mennesker og et bredt udvalg af store entreprenørmaskiner på arbejde, og byggepladsen er nu for alvor begyndt at summe af liv, som man kan se i videoen ovenfor.

Men der mangler stadig folk - særligt lærlinge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere statsminister i spidsen for lærlingeindsats

I forbindelse med arbejdet er entreprenørerne kontraktuelt forpligtet til også at oprette mindst 500 årsværk til lærlinge og elever.

Det er i midlertidig en stor udfordring at finde unge nok. Dels ligger den primære byggeplads langt fra de store byer, dels er der faldende tilslutning til de erhvervsuddannelser, som skal levere lærlinge til projektet.

Derfor iværksætter Sund & Bælt nu et nyt fremstød med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen, der skal skabe opmærksomhed om de gode job- og uddannelsesmuligheder, som byggeriet af Femern Bælt-tunnelen giver.

- Med Femern Bælt-projektet skaber vi udvikling og arbejdspladser, og ikke mindst 500 lærlingeårsværk, som også er attraktive for unge fra resten af Sjælland og fra Sydfyn og Langeland. Nu handler det om at få så mange unge som muligt til at bruge muligheden for at få en erhvervsuddannelse. Derfor glæder det mig, at Sund & Bælt sammen med Poul Nyrup Rasmussen gør en ekstra indsats for at gøre byggeriet af Femern Bælt-tunnelen til en attraktiv arbejds- og læreplads, siger transportminister Trine Bramsen.

Med Poul Nyrup Rasmussen som protektor, får Femern Bælt-projektet en ambassadør og koordinator med et bredt netværk både i fagbevægelsen, erhvervslivet og ungdomsorganisationerne, der kan bidrage til at løfte den fælles opgave om at få flere unge i uddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Femern har det hele til vores unge, som søger den rette og mest fremtidssikre faglige uddannelse. Det er min ambition, at Femern bliver et fyrtårn og en rollemodel for moderne, attraktive faglige kvalitetsuddannelser i Danmark. Til gavn for vores unge med respekt og stolthed og for hele samfundet. Det er en sag, jeg har talt for i mange år. Jeg er glad og stolt over at repræsentere Femerns historiske lærlingeindsats, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Som led i den nye lærlinge-indsats har Sund & Bælt også indgået en samarbejdsaftale med Det Sociale Netværk, som i regi af foreningens største initiativ Headspace arbejder for at øge unges trivsel og mentale sundhed. Dermed får Femern Bælt-projektet en partner med et stort netværk med gode kontakter til unge og uddannelsesinstitutioner, som kan levere konkret viden, aktiviteter og workshops for unge.

- Som statsejet selskab føler vi et særligt ansvar for at bidrage til, at arbejdet foregår på en bæredygtig og ansvarlig måde. Samtidig er vi med til at uddanne vores egen fremtidige arbejdskraft, så for os udgør hver lærling en dobbelt gevinst, siger Mikkel Hemmingsen, administrerende direktør i Sund & Bælt.

Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen begyndte officielt den 1. januar 2021. Verdens længste sænketunnel vil stå færdig i 2029. Til den tid vil det være muligt at krydse Femern Bælt på syv minutter i tog og 10 minutter i bil.