Lyt til artiklen:

Direktør om stigende brændstofpriser: - Irriterende - men ingen grund til panik

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Abonnementsartikel

De stigende priser på brændstof udfordrer også entreprenørbranchen. Direktør i M.J. Eriksson maner dog til besindighed.

Stort set alle kan mærke dem. De stigende brændstofpriser. Coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine har til sammen skabt en giftig cocktail, der har sendt chokbølger gennem ikke mindst det europæiske marked og sendt priser på særligt energi og brændstof i vejret, som var det popler på væksthormon.

Faktisk er prisen på en liter benzin i skrivende stund steget med 22 procent til nu at være 17,39 kroner literen siden årsskiftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan naturligvis også mærkes i en travl anlægs- og entreprenørbranche. Det fortæller Sebastian Skipper Ravn, der er konsulent hos DM&E Entreprenør.

- Det får en stor konsekvens især på de tilbud, som entreprenørerne allerede har givet og som er i gang. Så kan der være nogle aftalevilkår, som gør, at der er mulighed for at regulere lidt. Men mange steder - især hos de mindre entreprenører kan det være svært at regulere prisen, så der må man æde omkostningen selv, siger han.

Han fortæller, at det kan få store konsekvenser for nogen, hvis udviklingen fortsætter.

- I værste fald, kan det vride armen om på nogen, fordi der er jo nogle opgaver, som er meget brændstoftunge, hvor det er ren maskinkraft, der udfører opgaverne, så det vil jo betyde noget. Og det kommer oven i de andre prisstigninger samtidig med, siger Sebastian Skipper Ravn.

Han mener dog, at det kan være svært at spå om udviklingen. Han tror, de fleste vil kunne holde skinnet fra næsen, men det tager da flødeskummen på toppen. Det er desuden vigtigt, at entreprenørerne får dækket sig ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Irriterende men ingen panik

Hos den store entreprenør M.J Eriksson tager man også bestik af situationen, fortæller direktør Jørgen Eriksson.

- Det er da klart, at det påvirker os i en eller anden udstrækning, fordi det jo ikke er alle udgifter, vi bare kan løbe videre med. Nogle af prisstigningerne kommer vi til at æde selv, fortæller han.

rich-media-3
En del af prisstigningerne kommer M.J. Eriksson selv til at æde. Foto: M.J. Eriksson.

Det er ikke kun brændstofpriserne til M.J. Erikssons egen drift, der stiger. Leverandørerne hæver også priserne med otte-ti procent, fortæller Jørgen Eriksson.

Han mener dog ikke, der er nogen grund til panik.

- Fordi vi oplever det her i 14 dage, er det jo ikke noget, der betyder det store. Det er irriterende, men der er ingen grund til at gå i panik over det. Det kan være, priserne falder med to kroner om en uge, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har dog ikke det store overblik over situationen, men han kan allerede nu fortælle, at prisstigningerne vil kunne mærkes blandt nogle af M.J. Erikssons kunder, når man engang får gjort regnestykket op. Det kan ikke undgås, fastslår han.