Lyt til artiklen:

Foråret står i sporfornyelsens tegn

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Abonnementsartikel

Banedanmark begynder i april arbejdet med at klargøre strækningen Holbæk-Kalundborg til fremtidens klimavenlige eltog.

Foråret kommer til at stå i sporfornyelsens tegn, når Banedanmark i april begynder arbejdet med at klargøre strækningen Holbæk-Kalundborg til fremtidens klimavenlige eltog.

For at arbejdet kan overstås hurtigst muligt, aflyses togtrafikken i perioden 9. april - 6. maj 2022. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfasningen af dieseltog til fordel for klimavenlige eltog er en afgørende del af den grønne omstilling. Derfor er Banedanmark i disse år i fuld gang med at sætte strøm til den danske jernbane.

Nu er tiden kommet til strækningen mellem Holbæk og Kalundborg, som gennem et stort sporfornyelsesprojekt i foråret skal gøres klar til, at der kan elektrificeres.

- Elektrificeringen er en forudsætning for, at vi i fremtiden kan indsætte eltog, der støjer mindre og udleder godt 85 procent mindre CO2. I løbet af april og maj tager vi et vigtigt skridt i den retning, når vi mellem Holbæk og Kalundborg skal ruste sporene til fremtiden og samtidig begynder at skabe plads til det kommende kørestrømsanlæg, siger direktør i Elektrificeringsprogrammet i Banedanmark Jette Aagaard.

Forudsætning for elektrificering

Nøgleordet her er frihøjde. På strækningen mellem Holbæk og Kalundborg er der nemlig op til flere vejbroer over jernbanen.

Og før man kan opsætte de elmaster og køreledninger, som i fremtiden skal levere strøm til de eldrevne tog, så er det vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelig plads under broerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Banedanmark skal derfor sænke sporet under flere af broerne. Andre steder er det nødvendigt at bygge helt nye og højere broer, hvorefter de eksisterende broer vil blive fjernet.

Udover arbejdet med at forberede banen til elektrificeringen skal selve sporet mellem Holbæk og Kalundborg også rustes til fremtiden. For at sikre en stabil og komfortabel drift fremover skal der flere steder udskiftes slidte skinner og sveller, mens der også skal installeres nye sporskifter.