sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Her er alt, du skal vide om afretningssand

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Står du og gerne vil lægge en masse fliser, men ved ikke helt, hvor du skal begynde eller slutte, så kan du læse med her i artiklen.

For når man begynder på et fliselægningsprojekt, så skal man bruge afretningssand, da det lægger en solid bund for fliserne. Det kan være svært at holde styr på hvilken type sand, der passer til hvilken opgave, når man begynder at bygge nyt eller renovere, men heldigvis kan man få hjælp hos forhandlere.

Hvad er flisesand?

Flisesand er et kært barn og har derfor mange navne - afretningssand, brolæggersand, fyldsand, bakkesand, gult sand, og det er et vigtigt element i enhver etablering af en ny fliseterrasse. Flisesand er væsentlig mindre lerholdig end almindelig bundsikringssand, hvilket gør det ekstremt nemt at udjævne og arbejde med. Afretningssand har en afgørende betydning for kvaliteten af det færdige resultat, og det er derfor virkelig vigtigt at lægge et godt, solidt lag af flisesand. Flisesand er også det lag af sand, som lægges lige under belægningen af sten eller fliser på en fliseterrasse.

Hvor tykt et lag flisesand bør man lægge?

Laget under en flisebelægning bør være omkring 3-5 cm. Lager bliver nemlig stampet ned, så anbefalingen lyder på, at der udlægges et lag, der er 1,3 gange så tykt inden, at det bliver stampet helt fladt. Ud over det flisesand, som du bruger under fliserne, så har du også brug for det, man kalder bundsikringssand og stabilgrus for at få en solid bundopbygning. Du bør derudover også huske, at når fliserne er blevet lagt, så skal du have fyldt fugerne mellem fliserne, hvilket du kan gøre med stenmel eller strandsand. Det bliver helt klart det flotteste resultat af fliselægning, hvis man bruger afretningssand, og så kan man altid bruge lidt muldjord til haven bagefter, hvis der for eksempel skal lægges lidt nyt græs rundt om fliserne.

Sand til mange formål

Der findes mange forskellige typer af sand. Sand er nemlig en af de fineste former for sten, der findes. Det består af partikler, der har en størrelse fra 0,002 til 2 millimeter. Det er et vigtigt materiale, når der skal enten bygges, støbes eller lægges under anden belægning. Sands bæreevne afhænger især af, hvor store sandkornene er og derudover også, hvilken form de har. Kantede sandkorn har en meget bedre bæreevne, hvorimod runde sandkorn har en dårligere bæreevne. Støbesand er en sandtype, som har meget skarpe kanter og derfor en god bæreevne. Når man for eksempel skal lave et fundament til et hus, som skal støbes, skal man bruge støbesand i betonblandingen.