Lyt til artiklen:

Elementfabrik på Masnedø spytter de første 73 meter lange brodragere ud

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Abonnementsartikel

VIDEO: Den store elementfabrik, der skal producere byggeklodserne til den nye Storstrømsbro, er gået i gang med de første fire brodragere til den nye forbindelse.

Det er lyden af en kraftfuld højtryksrenser, der runger i øregangene, når man entrerer den store Hal 2 på byggepladsen på Masnedø, hvor man producerer de betonelementer, der skal samles og blive til den nye Storstrømsbro. I med ørepropperne - for det larmer gevaldigt, men faktisk er det en god lyd. Højtryksrenseren er nemlig i gang med at lægge sidste hånd på det første præfabrikerede brodragerelement.

Sådan et er 73 meter langt og 25 meter bredt. Det vejer cirka 4000 tons, og dem skal der laves 48 af. 44 af broens brodragere bliver bygget i hallen, mens de to nordligste og to sydligste brodragere bliver opført og støbt direkte på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
En lille del af de 73 meter lange brodragere, som produceres i Hal 2 på Masnedø. Foto: Tim Søgaard.

- De bliver bygget som på et samlebånd, hvor man starter i den ene ende med at lægge armeringsjern til bund og sider af brokassen. Derefter flytter man hele elementet frem til næste fase, hvor man støber bund og sider. Når det er gjort, flytter man den yderligere et trin i hallen. Her bliver selve dækket - altså der hvor tog og biler skal køre - støbt. Til slut bliver elementet kørt ud af hallen, hvor de sidste finpudsninger bliver lavet, og så er elementet klar til at blive sejlet ud på Storstrømmen, fortæller Niels Gottlieb, der er projektchef hos Vejdirektoratet.

I øjeblikket arbejder man på fire elementer - faktisk er et af dem færdigt og står klar udenfor porten ved Hal 2. Der arbejder mellem 70-80 mand på flerholdsskift. De klør på fra klokken 7.00 om morgenen til klokken 23.00 om aftenen. På hele pladsen beskæftiger man omtrent 500 arbejdere.

rich-media-3
Niels Gottlieb, projektchef Vejdirektoratet. Foto: Tim Søgaard.

- Vi startede sidste år med det første element. Det er nu kommet ud og står ude foran hallen. Når vi kommer op i fuld kadence, så skal der gerne produceres et element hver anden - tredje uge. Det tager længere tid i øjeblikket, fordi vi befinder os i en læringsfase, hvor vi skal finde ud af, hvordan man optimerer de forskellige processer, men målet er, at komme ned på de her to-tre uger, siger Niels Gottlieb.

Udover de enorme brodragere bliver der produceret to andre hovedtyper af elementer. Det er fundamenterne og pilleskafterne, som bliver lavet i de andre haller på byggepladsen. Til produktionen går der en jævn mængde beton, så derfor har man opsat et betonværk midt mellem hallerne, hvorfra betonen flyder gennem nedgravede rør.

rich-media-4
Betonværket ligger midt mellem de store produktionshaller. Foto: Tim Søgaard.

Ude på vandet har man allerede opsat en række bropiller, som skal bygges op og gøres klar. Når det er sket, bliver den første brodrager sejlet ud og hejst op på pillerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De sidste elementer skal produceres og monteres i løbet af 2024. Hvornår det sidste element forlader pladsen i 2024 er lidt tidligt at sige endnu dog, slutter Niels Gottlieb.