Lyt til artiklen:

Eksperter kritiserer rapport bag dumpning af slam ved Lynetteholm

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Abonnementsartikel

Miljøvurderingen af Lynetteholm bygger på en artikel, der er 40 år gammel.

I forbindelse med anlæggelsen af Lynetteholm er der siden januar blevet dumpet flere hundredetusinde ton slam i Køge Bugt. Det skriver dr.dk.

Siden er der flere gange blevet rettet kritik omkring dumpningen af slammet, men myndighederne holder fast i projektets miljøkonsekvensrapport, som beskriver, at slammet kun vil resultere i en ubetydelig påvirkning af vandområderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

dr.dk har gennemgået rapporten og fundet frem til, at rapportens baggrundsmateriale blandt andet er en 40 år gammel artikel. Artiklen omhandler næringsstoffers påvirkning af flodlejer i USA i 1981.

Det rejser nu kritik blandt en række danske eksperter, som dr.dk har talt med. De er sammen med den amerikanske forfatter bag artiklen, enige om, at artiklen ikke kan bruges til at konkludere noget om situationen ved Lynetteholm.

Slammet ved Lynetteholm indeholder en stor mængde af næringsstoffer - blandt andet kvælstof og fosfor. Eksperterne fortæller, at hvis de bliver opløst i vand, kan det medføre algeopblomstringer, iltsvind og en række andre negative konsekvenser for havmiljøet.

Hos By & Havn forklarer udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen til dr.dk, at det er konsulentfirmaet Rambøll, der har inddraget studiet i miljøvurderingen. By & Havn har ifølge Ingvar Sejr Hansen tillid til konklusionerne.

- Vi er godt klar over, at der har været drøftelser om, hvorvidt det her er den rigtige tilgang. Det har været drøftet mellem vores rådgivere og myndighederne, og de er enige om, at det er den bedste måde at beregne de her ting på, siger Ingvar Sejr Hansen.