Lyt til artiklen:

Ekstra millioner går til øget vedligehold af statsvejene

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

Vejdirektoratet udfører særligt mange mindre vedligeholdsarbejder i løbet af 2022. Det skyldes, at Vejdirektoratet er blevet tildelt ekstra midler som følge af Infrastrukturplan 2035.

De danske statsveje skal være sikre at køre på for trafikanterne, og de skal holde i rigtig mange år endnu. Derfor ruller Vejdirektoratet jævnligt ud på vejene for at udføre både mindre og større vedligeholdelsesarbejder.

Vedligeholdelsesarbejderne er vigtige, for de bidrager til - når arbejderne er endeligt udført - at give trafikanterne en god oplevelse på statsvejene. Samtidig sikrer et godt og løbende vedligehold, at vejene kan opretholde en god funktion og stand, og at der ikke pludselig er behov for store og tidskrævende renoveringsprojekter, som kan være til gene for trafikanter og andre borgere.

- Trafikanterne på statsvejene skal have en god og tryg køreoplevelse. Det kan vi give dem ved at minimere de gener, de møder på deres vej. Vejene bliver flittigt brugt hver eneste dag året rundt, og derfor er det vigtigt, at vejene bliver efterset og vedligeholdt. Derudover skal vi selvfølgelig også gerne have, at vejene holder i mange år, siger projektleder hos Vejdirektoratet Anja Ernfelt Poulsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De mange projekter i 2022 er spredt ud over hele landet og tæller alt fra udskiftning af vildthegn til ny, energibesparende LED-vejbelysning langs statsvejene.

Vildthegn og autoværn

Et af de konkrete vedligeholdelsesprojekter er udskiftning af vildthegn langs Sønderjyske Motorvej, hvor Vejdirektoratet udskifter i alt 13 kilometer vildthegn, der med tiden er blevet nedslidt. Der bliver også opsat nye vildthegn på en række mindre strækninger, hvor erfaringerne viser, at der ofte sker vildtpåkørsler.

Vand på vejene kan være til gene for trafikanterne, men vandet kan også ødelægge vejene. I den sammenhæng er det vigtigt, at vandet kan komme hurtigt væk fra kørebanen, og det kan det ikke, hvis rabatterne er for høje.

Derfor har Vejdirektoratet igangsat et vedligeholdelsesprojekt på Sydmotorvejen på Lolland og Falster, hvor det øverste lag jord i rabatten på en strækning på 48 kilometer bliver fjernet, så vandet kan blive ledt væk fra vejen.

Der er også strækninger på statsvejene, hvor autoværnet er nedslidt og trænger til at blive udskiftet. I år udskifter Vejdirektoratet blandt andet autoværn på M30 fra Køge til lidt syd for Rønnede og på fem mindre lokaliteter på hovedlandeveje i Nordjylland.