Lyt til artiklen:

Fælledby forkomprimeres til fremtiden

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

VIDEO: Et team tyske specialister med en stor Liebherr-kran er godt i gang med at stampe undergrunden på det 16 hektar store område ved Ørestad.

AMAGER: Totalentreprenøren Tscherning arbejder i denne tid med nedrivning af det gamle vandrerhjem samt byggemodning af området, som på sigt vil blive bebygget med mere end 200.000 etagemeter på det, der har fået navnet Fælledby.

Grundmodningen indebærer både komprimering og påfyldning af ny, ren jord på hele området, da det tidligere har været benyttet som lossepladsareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der stampes fem gange i hvert hul, så det er en grundig komprimering.

Projektleder Markus Schulze, G. Tscherning

- For at undgå for store sætninger fremadrettet, har vi indgået samarbejde med tyske specialister, der har sendt en kran og et team fra Tyskland som varetager forkomprimeringen, fortæller projektleder Markus Schulze fra Tscherning til Maskinteknik.

Se videoen herunder hvor Markus Schulze fortæller om projektet.

Han tilføjer, at der er op til fem-seks meters lossepladsaffald på den store grund.

17 tons fra 20 meter

Komprimeringen foregår ved, at en special-kran udfører en såkaldt dynamisk dybdekomprimering, som sker ved at slippe et 17 tons tungt lod fra 20 meters højde og presse jorden sammen ad flere omgange.

Travlt år forude for Tscherning i Fælledby

Se også:

Travlt år forude for Tscherning i Fælledby

- Det generer trykbølger ned gennem jordlagene, der både komprimerer jorden og lossepladsfyldet i undergrunden, og som udligner eventuelle lokale ujævnheder. Der både dybdekomprimeres og mellemkomprimeres inden opfyldning, siger Markus Schulze.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Liebherrkranen fylder pænt i landskabet. Foto: Torben Jastram.

I løbet af komprimeringsarbejdet foretages målinger i jorden, som viser, hvilken stivhed man har opnået, og om der er brug for yderligere komprimering. Herved sikrer man en ensartet bæreevne på hele arealet.

rich-media-7
Faldloddet vejer omkring 17 tons. Foto: Torben Jastram.

Det tyske firma udviklede selv metoden for over 50 år siden, og har derfor stor erfaring med den type opgaver.

Afbrudt af byggeforbud

- Der stampes fem gange i hvert hul, så det er en grundig komprimering. På den måde tages alle sætninger nu, så det ikke sætter sig senere, fortæller projektlederen.

rich-media-8
Markus Schulze er projektleder hos G. Tscherning, der er totalentreprenør på Fælledby-projektet. Foto: Torben Jastram.

Komprimeringsarbejde var faktisk kommet i gang allerede sidste sommer, men blev afbrudt i august, da byggepladsen ved Vejlands Alle blev ramt af et byggeforbud. Kort før jul ophævede byretten det midlertidige forbud, og derfor kom der i april igen gang i arbejdet.

- Det er et stort projekt, men allerede i næste uge ankommer endnu en kran, så vi kan speede processen op. Vi forventer at være helt færdige med forkomprimeringen til september, siger han til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter komprimeringen kører Tscherning 1,5 - 2 meter ren jord ovenpå, som kommer fra andre byggepladser rundt omkring i København. Derefter går totalentreprenøren i gang med at forberede alt det, der skal være klar, inden byggeprojekterne kan igangsættes i det første af i alt tre områder i Fælledby efter nytår.

rich-media-10
Liebherr-kranen er forsynet med en særlig anordning, så det kan udløse faldloddet. Foto: Torben Jastram.