Lyt til artiklen:

Miljøvenligt værktøj er populært blandt danske håndværkere

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Abonnementsartikel

Miljøvenligt værktøj er blevet populært i Danmark. Når man kigger over de seneste tre år, kan man således se en støt stigning af salg af værktøj med batteri.

Ligesom eksempelvis elbiler, vinder værktøj med batteri altså indpas hos forbrugerne, og det mærker man tydeligt som værktøjsforhandler, hvor værktøj med batteri udgør en stadig stigende del af den samlede omsætning. Det viser tal fra online-værktøjsforhandleren Blite.

- Efterspørgslen efter værktøj på batteri har været støt stigende de seneste 10 år - og særligt stigende de seneste 2-3 år, hvor udviklingen på området er gået særligt stærkt. Lige nu oplever vi ekstra stor efterspørgsel på batterier, hvilket også skal ses i lyset af sværere leveringsbetingelser fra vores leverandører på grund af Covid-19 krisen samt krigen i Ukraine, forklarer Kristian Hermann Kristiansen, administrationschef hos Blite.

Teknologiske fremskidt

Det er dog formentlig ikke kun miljøhensyn, som er afgørende for danskernes nyfundne kærlighed til værktøj med batteri. Det er således også en afgørende faktor, at værktøjernes batteri nu er kraftigere end tidligere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det har således været denne type værktøjs store akilleshæl, at det ikke har været lige kraftigt som sine benzin-, lednings- eller trykluftdrevne alternativer. Det er der nu lavet om på, hvilket også har været med til at gøre værktøj med batteri endnu mere populært.

- Baggrunden for stigningen de seneste to-tre år skyldes helt sikkert udviklingen indenfor batteriteknologi. Udviklingen har gjort, at værktøj tidligere drevet af benzin eller af trykluft, nu kan drives af strøm, på grund af større og kraftigere batterier, samt bedre udnyttelse af kapaciteten, fortæller Kristian Hermann Kristiansen og uddyber:

- De seneste to-tre år har vi set, at flere og flere typer værktøj på benzin, på ledning eller på trykluft har kunne erstattes af et alternativ på batteri. Dette er blandt andet set inden for slagnøgler til at løsne bolte på eksempelvis biler, hvor værktøjet på batteri i dag er fuldt ud så stærke og kraftige, som dem på trykluft.

Dermed får elværktøjet øget appel, da det også tilbyder en række praktiske fordele, der gør værktøjet nemmere at arbejde med. Eksempelvis minimerer man risikoen for faldulykker, ved at tage ledningerne ud af ligningen, ligesom elværktøj giver et bedre arbejdsmiljø, da man slipper for den støj og de farlige dampe, som det benzindrevne alternativ bringer med sig.

Stigning forventes

Grundet de landvindinger, der er sket rent teknologisk, forventer man hos Blite også, at salget af værktøjer med batteri vil stige endnu mere de kommende år.

- Vi er ret sikre på, at vi ikke har set toppen endnu, og at der i de kommende år vil ske en markant stigning i salget af elværktøj på batteri. Dette skyldes blandt andet, at i de seneste år har flere af vores producenter udviklet produkter i den tungere ende af skalaen, der kan erstatte store og tunge maskiner, fortæller Kristian Hermann Kristiansen.

I tråd med den øvrige udvikling i samfundet, er der da også flere producenter, der allerede har annonceret en slutdato på produktion af ledningsværktøj, forklarer Kristian Hermann Kristiansen.

- Dertil skal det nævnes, at flere producenter af elværktøj har allerede meldt ud at de stopper for udvikling af ledningsværktøj allerede i 2025, hvorefter fokus udelukkende vil være på elværktøj på batteri, siger Kristian Hermann Kristiansen.