Lyt til artiklen:

JMM-direktør: Knap så kaotisk som tidligere

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Levering og prisstabilitet er på ingen måde normaliseret, men branchen har lært at agere i det ustabile marked, mener Leif Petersen, Johs. Møllers Maskiner.

RØNNEDE: Stigende priser og lange leveringstider på entreprenørmaskiner og udstyr har længe været virkeligheden for både importører og deres kunder. Men investeringslysten er intakt, og en del tyder på, at aktørerne har lært at agere i den ny virkelighed.

- Det er knap så kaotisk som tidligere. Vores kunder har accepteret, at priser og leveringsproblemer er en del af den aktuelle hverdag. Det gælder også for de fleste byggematerialer, siger partner og direktør Leif Petersen, Johs. Møllers Maskiner A/S, til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har nu den udfordring, at vi sælger maskiner til levering næste år, uden at vi reelt kender 2023-priserne.

Partner og direktør Leif Petersen, Johs. Møllers Maskiner A/S

De stigende priser på nye maskiner skyldes blandt andet voksende priser på stål og komponenter, ligesom energipriserne også er røget voldsomt i vejret. For ikke at tale om fragten.

- Fragten er et kapitel for sig, og her er vi som Liebherr-importør begunstiget af, at vores maskiner kommer fra Europa og ikke fra en oversøisk producent, som kan være endnu mere besværligt, siger han.

Meget stor efterspørgsel

Siden containerskibet Ever Given i marts 2021 lagde sig på tværs og spærrede den trafikerede Suezkanal, kun et par uger efter starten på corona-nedlukningen i de fleste europæiske lande, er leveringsudfordringerne vokset. Og den ulykkelige situation i Ukraine har yderligere skubbet på den udvikling.

Bygge- og anlægsbranchen gik dog ikke i stå, tværtimod, for branchen har gennem næsten hele perioden haft særdeles travlt med et højt aktivitetsniveau til følge. Og det har skabt øget efterspørgsel på nye entreprenørmaskiner.

- Isoleret set var den høje efterspørgsel positiv, men hurtigt fik producenterne problemer med at følge med, fordi de blev sværere at skaffe komponenter til maskinerne. Det smitter af på produktionspriserne, som bliver sendt videre til os importører og dermed vores kunder, fortæller Leif Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svært at opbygge lager

Han fortæller, at mens det går rimeligt med at få de maskiner hjem, som allerede er solgt til kunder, så er det betydeligt sværere at få maskiner til lager.

- Når vi ikke har maskiner på lager, kan vi ikke levere lige så hurtigt. Alt efter maskintype og evt. ekstraudstyr tager det os i dag normalt 7-8 måneder at levere, hvor vi før krisen klarede det på typisk 3 måneder, siger han.

De lange leveringstider betyder samtidig, at salgsprisen kan være ukendt i salgsøjeblikket.

- Vi har nu den udfordring, at vi sælger maskiner til levering næste år, uden at vi reelt kender 2023-priserne. Selvom nogle kunder vælger at se tiden an, så har de fleste accepteret vilkårene, siger direktøren og tilføjer:

- For få år siden ville dette ikke være muligt, det ville have væltet butikken. Kundernes reaktion har overrasket mig positivt, men det skyldes utvivlsomt, at vi alle er i samme båd i en i øjeblikket meget uforudsigelig verden, fastslår Leif Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Priser bliver oppe

Han forventer, at kortere leveringstider kommer tilbage, når krigen i Ukraine forhåbentlig snart når en afslutning. Men med hensyn til priserne er Leif Petersen mere usikker.

- Jeg tror ikke, vi skal forvente, at producenterne sænker priserne nævneværdigt igen. I hvert fald ikke så meget, som de er steget gennem den senere tid. Til gengæld vil vi nok se en meget moderat regulering de kommende år, siger han til Maskinteknik.