Lyt til artiklen:

Rådmand vil sætte anlægsprojekter i bero

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Hovedparten af anlægsprojekterne, som i 2022 er på 450 millioner kroner, kører videre som planlagt, men de stigende materialepriser betyder, at det er nødvendigt at udsætte et mindre antal projekter, da der forventes gennemsnitlige prisstigninger på cirka 30 procent.

Der er godt gang i de aarhusianske anlægsarbejder som for eksempel Giber Ringvej, udvidelsen af Viborgvej og den kommende cykelsti ved Borum. Men prisernes øjeblikkelige himmelflugt har også ramt blandt andet granit, grus og asfalt, som alle er elementer, der skal bruges i store mængder ved anlægsarbejder.

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Steen Stavnsbo lægger derfor nu op til at sætte en række projekter på pause, indtil priserne finder et forhåbentligt mere naturligt leje.

- Prisstigningerne kan mærkes overalt i kommunen, og derfor er det ansvarlig og fornuftig brug af skatteydernes penge, at vi nu sætter en række anlægsprojekter i bero. Indtil videre aflyser vi ikke nogen projekter, og der er stadig stor usikkerhed om, hvilket leje priserne ender i, siger Steen Stavnsbo.

Anlægsbudgettet for vejanlæg er på 450 millioner kroner i 2022. Som udgangspunkt forventes der prisstigninger på omkring 30 procent. Der er dog en del usikkerhed omkring dette, og prisudsvingene kan både ændre sig generelt og være forskellig fra anlæg til anlæg. Der bliver pt. udsat projekter for cirka 50 millioner kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Anlægsprojekterne, der forslås gennemførte, er en blanding af projekter, der allerede er i gang, og som det derfor ikke giver mening at bremse samt projekter, der af andre grunde har særlig prioritet. Rådmanden har blandt andet valgt at prioritere projekter, som omhandler støj og trafiksikkerhed.

Udmøntning af cykelhandlingsplan

Der er gennem cykelhandlingsplanen afsat mellem 250 og 300 millioner kroner over de næste 10 år til cykelstier. Heraf er der 80 millioner kroner udmøntet i den allerede vedtagne cykelhandlingsplan. Her ønsker rådmanden et særskilt forløb om prioriteringen.

- Vi skal se på, hvordan vi skaber størst mulig værdi og flest mulige kilometer cykelsti for pengene. Det er vi i fuld gang med at se nærmere på, og jeg kommer til at inddrage partierne undervejs i overvejelserne og arbejdet med prioriteringen, da der er mange ønsker og praktiske forhold, som vi skal have med i overvejelserne, siger Steen Stavnsbo.

Teknik og Miljø i Aarhus Kommune følger prisudviklingen tæt, og da priserne varierer meget fra projekt til projekt og råvarer til råvarer, er der tale om en foreløbig plan. Det betyder, at projekter, som man beslutter at udskyde på nuværende tidspunkt, alligevel kan blive gennemført senere på året afhængig af prisudviklingen.