Lyt til artiklen:

Arbejdspladsen: Kingo Karlsen

00:00
Hastighed: ???x
07:01

Abonnementsartikel

Kingo Karlsen har været kendt for nedbrydning siden 1955. Men nu satser Silkeborg-virksomheden også på den grønne førertrøje i genanvendelse.

Lige nu er et lille specialiseret hold fra Kingo Karlsen nænsomt i gang med at skille og pakke byggematerialer fra en gammel kontorbygning.

- Vi tager cirka 1500 teglsten ned fra taget og pakker dem om dagen, siger Radoslow Lulinski, der er projektarbejder for Kingo Karlsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Der er lang vej igen med at få pillet samtlige tagsten ned. Foto: Jørgen Ahler

Tagstenene er blot en del af de gamle bygninger som skal genanvendes i et nyt byggeri på samme matrikel. Opgaven for Kingo Karlsen er at skille det hele ad med øje for at kunne genanvende.

- Vi starter med at tage så meget ned som muligt til genbrug. Nu er vi startet med taget og så senere går vi indenfor og skiller det hele ad, siger Lars Westphal Dyhr, som er formand på pladsen.

- Det er altid sjovt at gøre noget nyt og tage udfordringen op. Og så er det en god fornemmelse at vide, at tingene bliver genbrugt fremfor bare at smadre det hele, især når vi har med så fine bygninger at gøre, som vi har her, siger Lars Westphal Dyhr.

rich-media-3
Lars Westphal Dyhr, er formand på projektet med tagstenene. Foto: Jørgen Ahler

Genanvendelse vinder frem

Det med at genanvende er for alvor ved at vinde frem - For i takt med at verden får mere fokus på bæredygtighed og klima - så gør Kingo Karlsen det samme.

- Recycling er jo en del af den grønne omstilling, hvor vi har fokus på at bruge få penge på at opføre bæredygtige byggerier. Vi skal igennem en industrialisering af det her med at genanvende, og her vil vi gerne gå forrest, siger Direktør i Kingo Karlsen, Michael Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Michael Søndergaard satte sig i direktørstolen i 2020. Foto: Jørgen Ahler.

Det betyder også at medarbejderne på pladsen skal tænke ud af boksen. De godt 28.000 teglsten, der skal tages ned bliver pakket i plast på paller. Og her har formanden ladet sig inspirere af dem, som normalt bygger tingene op.

- Jeg har været ude på flere byggepladser for at se, hvordan de har deres materialer pakket. Og så har vi bygget en lille "maskine", der kan hjælpe folkene med at wrappe seks teglsten ind ad gangen før de kommer på pallen.

- Det gælder om at være lidt kreativ, så vi får det bedste resultat. Det er jo et meget bedre genbrugsprodukt, hvis man kan tænke på slutbrugeren, fremfor blot at tænke, hvordan jeg nemmest får de sten ned fra taget, siger Lars Westphal Dyhr.

Nedbrydning i over et halvt århundrede

Kingo Karlsen så dagens lys i 1955 i efterkrigstiden, hvor der for alvor var ved at komme gang i hjulene. Der var meget, som skulle ændres. Nye boliger og veje skulle der til. Og meget af det, der var i vejen for denne udvikling, skulle ryddes væk.

rich-media-7
Sådan så det ud i gamle dage, når Kingo Karlsen gik til opgaven. Arkivfoto: Kingo Karlsen.
rich-media-8
Sådan så det ud i gamle dage, når Kingo Karlsen gik til opgaven. Arkivfoto: Kingo Karlsen.

- Kingo er jo en familievirksomhed. Idag er det Thomas Kingo, der ejer virksomheden som tredjegeneration. Han har arbejdet i virksomheden i godt 25 år og været med til at vækste den rigtig mange gange, siger Michael Søndergaard, der trådte til som administrerende direktør for cirka halvandet år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er virksomheden, med hovedsæde i Silkeborg, en af de førende på nedbrydning, men også genanvendelse af byggematerialer.

- Vi startede tilbage, da byggematerialer var enormt dyre og man også dengang faktisk skilte tingene ad og genbrugte. Nu har vi så været igennem en lang periode, hvor ting har kostet meget lidt og dermed er gamle byggematerialer blevet erstattet af nye. Men nu stiger priserne igen og det har jo så den konsekvens, at folk kigger på at genanvende, siger Michael Søndergaard.

Og selvom det kræver lidt mere af medarbejderne, så mener Radoslaw Luhinski, der i mere end 10 år har arbejdet på mange projekter for Kingo Karlsen, at det er den helt rette vej at gå.

- Jeg synes det er fedt, at vi nu genanvender så mange materialer. Det er ikke noget vi har så meget fokus på i Polen, hvor jeg kommer fra. Men det giver rigtig godt mening, siger Radoslaw, mens han skiller teglstenene ad en efter en og nænsomt ligger dem på liften i 12 meters højde.

rich-media-10
Radoslaw Luhinski har arbejdet for Kingo Karlsen i mange år efterhånden. Foto: Jørgen Ahler.

På grund af arbejdet ved Kingo Karlsen har den polske medarbejder bosat sig i Danmark med kone og hus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes det er nogle dejlige kolleger jeg har. Selve arbejdet er også skønt med masser af frisk luft og mange udfordringer, siger Radoslaw Luhinski.

rich-media-12
Kingo Karlsens folk er er specialister. Foto: Jørgen Ahler.

- Det er rigtig dygtige fagfolk vi har i dag. Typisk er de kommet ind i det her fag på grund af den store alsidighed, der er i nedbrydning. De folk vi har trives med 100 forskellige opgaver og med at finde løsninger på de problemer, der opstår. Det gør arbejdet med i stigende grad at genanvende bliver nemmere, da vores folk er klar på den udfordring, siger Michael Søndergaard.

Kingo Karlsen opererer stort set over hele landet - men særligt i de større byer møder man de mørkegrønne hjelme med familienavnet på.

- Dermed ikke sagt, at de små projekter ikke har interesse, men der skal også være en villighed til at betale for det arbejde, der skal gøres. Det gælder alt fra overenskomster, regler og miljø. Det er vigtigt for os, at vi gøre det på den rigtige måde, siger Michael Søndergaard.

Familie er en fordel

Thomas Kingo Karlsen, den nuværende ejer og tidligere administrerende direktør, valgte i 2020 at give stafetten videre til Michael Kamstrup Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgaven for ham er netop at transformere Kingo i retning af den nye klimadagsorden.

- Vi har i stigende grad kunder, der gerne vil have vi skiller bygninger ad og opretter dem igen andre steder. Det er en del af fremtiden for byggeriet, også fordi Danmark bør gå forrest på det her område, siger Michael Søndergaard.

rich-media-15
Teglstenene bliver nænsomt pakket ned. Foto: Jørgen Ahler.

Det stiller dog også større krav, påpeger direktøren.

- Vi er jo traditionelt en nedbrydningsvirksomhed, hvor vi bryder ned uden at genbruge. Så det skal gøres mere skånsomt idag, hvor vi nærmest er som arkæologer, dog uden de helt små teskeer, griner han.

Men det faktum, at Kingo Karlsen er familieejet gør også, at de har en fordel, når det handler om at vælge en vej for fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores fordel, er at vi ikke har morgendagens profit for øje alene. Vi kan fokusere længere ud i fremtiden og investere i de ting, som der vil give os en fordel på lang sigt, siger Michael Søndergaard.

Fremtidens nedbrydning er Kingo-grøn

Projektet ved de gamle kontorbygninger er blot et ud af mange, hvor der genanvendes. Tidligere projekter tæller blandt andet den store gamle trælast i Aarhus, hvor både tegl, mursten, vinduesglas, nedløbsrør, tagrender og sålbænke bliver genanvendt. Og den slags projekter vil der kun komme flere af.

rich-media-17
Kingo Karlsen er traditionelt en nedbrydningsvirksomhed, men fokus er også på at genanvende så meget som muligt. Foto: Jørgen Ahler.

- Vi kommer jo alle steder og roder med alle slags materialer. Det er så alsidigt et håndværkerfag som noget kan være. Og det bliver kun en større og større del af byggeriet. Hvor nedbryderne førhen blot var nogle tosser henne i hjørnet, så er vi nu nogle af de største på en renoveringsbyggeplads, siger Lars Westphal Dyhr.

Fremtiden er altså bæredygtig - også for den traditionelle nedbrydningsvirksomhed Kingo Karlsen, der kan vise sig at have en vigtig rolle i det store spil om klimaet.

- Nedbrydning har virkelig fået et løft, hvor det førhen var noget værre rod. Nu er det masser af teknologi og højkvalificeret folk. Det er en stor og spændende del af byggeriet. Og det er altid sjovt at være med, hvor frontlinjen er, og der mener jeg vi er, siger Lars Westphal Dyhr, mens hans folk i baggrunden fortsætter det nænsomme arbejde med at skille og pakke 28.000 teglsten til genanvendelse.

rich-media-19
Fremtiden er også grøn for Kingo Karlsen. Foto: Jørgen Ahler.