Lyt til artiklen:

Manglen på lærepladser er størst på Sjælland

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Når det kommer til lærepladsmangel, er der store reginale forskelle, viser en analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Region Hovedstaden er den region i landet, hvor det er sværest at finde en læreplads for eleverne på landets erhvervsuddannelser.

Det viser en ny analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden marts i år står 7,6 procent af eleverne i Region Hovedstaden uden en læreplads. For Region Sjælland gælder det for 6,6 procent af eleverne.

Det er en markant forskel fra Region Midtjylland, hvor færrest elever, 4,2 procent, mangler en læreplads.

- Der er stor variation på andelen uden læreplads på tværs af regionerne. Særligt slemt står det til i hovedstadsområdet. Her blev man særligt hårdt ramt af coronakrisen og vores undersøgelse viser, at det stadig er sværere at finde læreplads her, siger chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Mie Dalskov Pihl, i en pressemeddelelse.

I Region Nordjylland står 5,7 procent uden plads, og i Region Syddanmark gælder det for 5,1 procent.

Tusindvis står fortsat uden læreplads

Sammenlignet med de seneste 12 år er andelen uden læreplads på sit laveste i år, og siden 2016 er den relative mangel på lærepladser mere end halveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men derfor er det stadig vigtigt at bemærke, at 4.700 elever på nuværende tidspunkt står uden læreplads - også selvom udviklingen går den rigtige vej, lyder det fra projektchefen.

- Vi ser positivt på udviklingen, men det er paradoksalt, at så mange står uden en læreplads, når vi ser en rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og mangel på arbejdskraft. Virksomhederne kan være med til at uddanne den arbejdskraft, de mangler, siger Mie Dalskov Pihl.

For grundet gode konjunkturer er flere virksomheder begyndt at oprette flere lærepladser, men ifølge projektchefen er målet ikke nået endnu:

- Vi må ikke hvile på laurbærerne. Det danske arbejdsmarked står overfor en stor mangel på faglært arbejdskraft. Uden flere lærlinge kommer vi ikke i mål, siger Mie Dalskov Pihl.