Lyt til artiklen:

Hercules skal renovere Langelinjekajen

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Abonnementsartikel

Den 87 år gamle kaj i København skal renoveres for 157 millioner kroner frem mod slutningen af 2024.

Langeliniekajen i København er et populært udflugtsmål for både turister og danskere. Det er her, man kan nyde en is og kigge på de store krydstogtskibe, der besøger byen hele sommeren. Den nuværende Langeliniekaj i København blev etableret i 1935, og levetiden har sat sine spor på konstruktionerne. Over de næste to år skal Langeliniekajen derfor gennemgå en totalrenovering, så den kan holde mange år endnu. Til opgaven har By & Havn skrevet kontrakt med NCC-datterselskabet Hercules Fundering, som hører under NCC Infrastructure.

- Nu har vi besluttet at sætte en totalrenovering i værk, så Langelinie fortsat vil være noget vi kan være stolte af i København, siger, adm. direktør, Anne Skovbro fra By & Havn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra spuns til spildevand

Entreprisen omfatter alt lige fra fjernelse af den eksisterende betonbundsikring på cirka 650 meter af kajstrækningen, etablering af en ny spunsvæg med jordankre på en 1 km lang strækning, til opsætning af opgraderede pullerter på 64 nye støbte pullertfundamenter samt fremrykning af eksisterende fendere.

Dertil skal der etableres nyt kajudstyr som redningsstiger og redningsliner, ligesom spildevandshåndteringssystemet for krydstogtskibene skal færdiggøres, således at sort spildevand føres fra skibene til den offentlige kloak og videre til rensningsanlægget på Lynetten.

Når alle 790 spuns er rammet ned foran den eksisterende gamle Langeliniekaj, fastgøres spunsvæggen ned i den Københavnske kalk med mere end 500 borede jordankre på mellem 26-42 meter. Herefter fjernes de eksisterende granitsten fra den gamle kaj, og stenen bliver efterfølgende genbrugt og monteret på toppen af den nye spunsvæg.

- Vi ser frem til at skulle udføre opgaven for By & Havn. Det er jo ikke et hvilket som helst sted, vi skal arbejde, men i Hercules Fundering har vi de seneste år gennemført en lang række havneprojekter og kajrenoveringer i hele Danmark. Vi har derfor et stærkt team til at udføre opgaven på Langelinie, siger Jesper Schack Fønss Bach, områdedirektør i Hercules Fundering, NCC Infrastructure.

rich-media-3
De eksisterende granitsten fjernes fra den gamle kaj og stenene bliver efterfølgende genbrugt. Foto: Jonathan Grevsen.