Lyt til artiklen:

Hurtigere fjernvarme vil give mere trængsel

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

Energikrisen har fremskyndet etablering af nye fjernvarmestrækninger. Vejsektorens Efteruddannelser vil hjælpe vejarbejderne med at opretholde sikkerheden.

I foråret skrev Dansk Fjernvarme på sin hjemmeside, at Fynsk Fjernvarme sætter alt til side for at konvertere 8.000 kunder til fjernvarme over de næste fire år. Det er et meget ambitiøst gravearbejde, der dermed annonceres.

HOFOR i København har samtidig udbudt en rammeaftale for fjernvarme på godt en milliard kroner, og her er det hovedstadens fjernvarmenet, som skal efterses, hvoraf noget skal repareres og udskiftes. Flere store og mindre gravearbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere fjernvarme hurtigere vil betyde mindre gas-afhængighed, og det ser mange gas-kunder sikkert frem til med længsel. Men det betyder samtidig, at trafikanterne vil opleve mere trængsel på mange vejstrækninger med lukkede eller indsnævrede vejbaner.

Fjernvarmen kommer tilmed oven i andre planlagte anlægsopgaver.

Vejsektoren vil derfor i den kommende anlægsperiode favne forsyningsselskaberne endnu mere og hjælpe med at sikre den nødvendige sikkerhed og fremkommelighed. For irriterede bilister kan skabe farlige situationer, for de professionelle vejarbejdere.

Ingen vej uden om

- Det vil stille endnu større krav om fokus på både sikkerhed og arbejdsmiljø. Der vil blive tale om omlægning af trafikken, afspærringer, fartreguleringer og ensretninger. Og med garanti en masse planlægning af fremkommelighed og sikkerhed for de arbejdende og for trafikanter, forsikrer sekretariatschef Eva Karthol, VEJ-EU - Vejsektorens Efteruddannelser.

Vejarbejde giver tit anledning til kritik og irritation, som kan være forståelig i en travl hverdag, men der er ifølge Eva Kartholm ingen vej udenom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange som sidder og skumler over, at man nok også i dag kommer lidt senere på arbejde på grund af afspærringer. En del spørger om det virkelig er nødvendigt med okkupering af så meget plads for at grave en rende. Ja, vi sidder ofte og gør os meget kloge på, hvordan andre planlægger deres arbejde uden at kende rationalet.

Mening med galskaben

I vejsektoren møder man især kritik i de situationer, hvor det for forbipasserende er svært at få øje på aktivitet.

- Men der er altid mening med galskaben. For os er det centrale at have fokus på sikkerhed for dem, der har vejen som arbejdsplads. Alle medarbejdere er her uddannet i at sørge for sikkerheden for både sig selv og for trafikanterne, mens arbejdet pågår. De har det obligatoriske kursus i Vejen som Arbejdsplads, som giver dem mulighed for at tage sig af sig selv, deres kolleger og dig, når du færdes på det, som er deres arbejdsplads, fortæller Eva Kartholm.

- Vi har nu også fjernvarmeselskaber som kunder, og sammen med dem tager vi sikkerheden alvorligt. Den store omlægning til fjernvarme skal ske på en forsvarlig måde, siger Eva Kartholm, som håber, at alle vil sende vej- og forsyningsarbejdere en venlig tanke for deres indsats.