Lyt til artiklen:

Züblin leverer blodrødt minus

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Abonnementsartikel

Selvom omsætningen steg til 650 millioner kroner hos Züblin i 2021, var det tal ikke nok til at overgå det negative resultat som entreprenøren har præsteret.

Et minus på 674 millioner kroner.

Det er resultatet for 2021 hos Züblin A/S.

Bestyrelsesformand for Züblin Jens-Henrik Nicolaisen betegner ikke overraskende resultatet som ualmindeligt utilfredsstillende og væsentligt under det forventede.

I en udtalelse fra Züblin lyder det, at underskuddet hovedsageligt var relateret til afslutningen af enkeltstående komplekse projekter, der har været ramt af en række uforudsete hændelser som blandt andet COVID-19 pandemien samt udfordringer med forsyningskæderne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Særligt to byggeprojekter har kostet entreprenøren rigtig mange penge i 2021.

Züblin skriver yderligere, at man i maj måned desværre fik ophævet kontrakten på det 38.000 kvadratmeter store byggeri Det Nye Sølund i København af bygherre. Det skete, fordi kontrakten ifølge bygherren var blevet misligholdt. Kontrakten var på knap 800 millioner kroner.

Züblin henviser til det omtalte byggeprojekt i regnskabet og skriver i øvrigt i udtalelsen, at man er af den holdning, at bygherren selv er skyld i begivenhederne, der ledte til ophævelsen af kontrakten. Særligt fordi bygherre ikke selv har opfyldt sin egen forpligtelse om at skabe de grundlæggende forudsætninger for at kunne påbegynde byggearbejdet, og dermed selv har forårsaget væsentlige forsinkelser med dertil forbundne ekstraudgifter.

I regnskabet skriver Züblin, at resultatet for især de to projekter var meget negativt og utilfredsstillende.

Det er fjerde år i streg, at entreprenøren leverer et underskud. I 2020 lå underskuddet på 227,5 millioner kroner. Ordrebeholdningen faldt med en halv milliard fra 1,7 milliarder til 1,2 og antallet af ansatte i Züblin er også dalet fra 249 til 179.

Virksomhedens omsætning i 2021 steg dog sammenlignet med året før. Man omsatte for 650 millioner kroner i 2021 mod 514 millioner kroner i 2020.

Har fået dobbelt kapitalindsprøjtning

På trods af det dårlige resultat for 2021 fortsætter Züblin med at udvikle forretningen, idet virksomheden har fået en kapitalindsprøjtning fra sit moderselskab.

Züblin er et datterselskab under den østrigske koncern Strabag. I december 2021 blev der ydet en kapitalindprøjtning på 473 millioner kroner og efter årsskiftet blev yderligere 287 millioner kroner tilført for at sikre en kontinuerlig stærk likviditet, så virksomheden kan fortsætte sine danske aktiviteter.

- Som koncern har vi været til stede i Danmark i 20 år, og vi ser vores aktiviteter i landet som en del af vores vigtige europæiske kerneforretning. Sammen med ledelsen og medarbejderne i Züblin A/S arbejder vi målrettet på at udvikle virksomheden i Danmark, og koncernledelsen bakker fuldt op om strategien på det danske marked, som er i overensstemmelse med vores internationale diversificeringsstrategi, udtaler Alfred Watzl, der er direktionsmedlem i Strabag.

Züblin skriver, at man er i gang med en proces, der vil styrke virksomheden på det danske marked. Udover de helt store projekter, som virksomheden er mest kendt for, vil der fortsat være fokus på små og mellemstore byggeprojekter. Hvor det er muligt, vil projekterne blive udført med udgangspunkt i Züblins partneringmodel.