Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
FLC-arbejdere strejker på byggepladsen ved Femernforbindelsen
Abonnementsartikel
FLC-arbejderne på Femern-byggeriet har denne tirsdag valgt at nedlægge arbejdet som følge af, at de ikke har modtaget en lovet lønstigning.
Arbejderne hos konsortiet Femern Link Contractors (FLC), der består af blandt andre Aarsleff, har denne tirsdag morgen valgt at nedlægge arbejdet på Femern-byggeriet.
Det fremgår af et opslag på facebooksiden "Femern Nyt 3F Lolland," hvor man kan se, at medarbejderne har stimlet sammen foran administrationsbygningen på pladsen.
Det sker, fordi medarbejderne ikke har modtaget en lønstigning, som blev aftalt i april måned, og som skulle gælde med tilbagevirkende kraft med udbetaling 1. maj.
Det fortæller Rasmus Pedersen, der er faglig medarbejder hos 3F Lolland. Han vurderer, at et sted mellem 250-300 medarbejder er samlet foran administrationsbygningen på byggepladsen. Her er der primært tale om polakkere, men der er også danskere iblandt. Ifølge ham er arbejdsnedlæggelsen overenskomststridig.
Skal imødekomme inflation
Ifølge Rasmus Pedersen var det forståeligt, da lønstigningen ikke blev udbetalt 1. maj, da den slags kræver meget administrativt arbejde - specielt når der er tale om så mange medarbejdere.
- Men de har heller ikke fået den i denne måned, så nu synes de, at det var nok, siger Rasmus Pedersen.
Startlønnen hos FLC ligger på 165 kroner, hvoraf der betales 25 kroner til kost og logi. Ifølge Rasmus Pedersen ligger en normal startløn i området på 191,20 kroner.
Lønstigningen skulle gerne imødekomme de øgede udgifter til blandt andet transport, som den galopperende inflation har forårsaget.
- Der er virkelig langt fra Polen og herop, og der er bare sket så stor en udvikling efterhånden, at de ikke rigtig kan få det til at hænge sammen længere, fortæller Rasmus Pedersen.
Langt mellem parterne
Han fortæller videre, at arbejderne ellers er meget glade for at arbejde på projektet, som de finder spændende. Arbejdsmiljøet er også rigtig godt.
- Så de vil meget gerne fortsætte arbejdet, men det skal også give mening. Det var det budskab de fik sendt til ledelsen på mødet i morges, siger Rasmus Pedersen.

Tillidsrepræsentanter, talsmænd fra flokken udenfor administrationsbygningen samt repræsentanter fra fagbevægelsen 3F og FLC kunne ikke blive enige på det indledende møde denne morgen.
Derfor afholdes et nyt møde her til formiddag, men ifølge Rasmus Pedersen er distancen mellem parterne ret markant. Derfor tænker han, at det ender i et fællesmøde onsdag og i arbejdsretten torsdag. Han vil dog ikke udelukke, at der kan ske overraskelser.
Lang godkendelsesproces
Rasmus Pedersen tror, at årsagen til, at medarbejderne endnu ikke har modtaget deres lønstigning, skal findes i godkendelsesprocessen hos konsortiet.
- Det er det her med, at der kommer en regning ind, men inden den bliver godkendt og igangsat, så skal den gennem så mange led og faser, at der går utroligt lang tid. Fordi det er et konsortium bestående af en række virksomheder, så er der ikke nogen, der kan tage en beslutning for alle og sige: "Det er det her, vi gør." Så jeg tror, det, der går galt, er, at deres godkendelsesprocedure simpelthen er for langtrukken, siger Rasmus Pedersen.
Han kan godt forstå, at hvis man laver en aftale, der gælder fra den 1. maj, så vil man også gerne se den træde i kraft.
Imponeret over viljen
Fagbevægelsens repræsentanter arbejder nu på at få parterne til at nå hinanden, så arbejdet kan genoptages. Selovm arbejdsnedlæggelsen ifølge Rasmus Pedersen er overenskomststridig er han alligevel imponeret over medarbejdernes viljestyrke og samlingskraft.
- Jeg synes, at det er et utroligt stærkt signal, de sender. Det er imponerende, at de kan samle så mange og få danskere med i det også. Det er det, der overrasker mig mest, siger Rasmus Pedersen.
Han beretter, at de folk, der sad i forhandlingslokalet, var meget stålfaste. De vil have samme vilkår som danskerne, mere forlanger de ikke.
Enkelte arbejdere fra Aarsleff og Give Steel fortsætter arbejdet, men ellers er alt arbejde på byggepladsen ved Rødbyhavn standset.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra FLC, men det har indtil videre ikke været muligt.