Lyt til artiklen:

Fuld afspærring skaber sikkert arbejdsmiljø

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Ved Viborg er det er nu lykkedes at skabe de bedste rammer for et sikkert arbejdsmiljø ved hjælp af "fuldspærring" under vejarbejde.

Sæsonen for vejarbejde er i fuld gang. Desværre kan rigtigt mange vejarbejdere nikke genkendende til den kedelige tendens, der hersker i den danske trafikkultur. Skilte, afspærring og medarbejdere i neongult arbejdstøj bliver nemlig overset af travle, uopmærksomme bilister. Et splitsekund, hvor fokus slipper vejen, er alt, der skal til, for at det ender galt. Og galt går det desværre alt for mange gange, når bilister skal passere arbejdsområder på vejene i Danmark.

Anderledes ser det dog ud på rute 13 mellem Viborg og Løvel. Her er NCC i fuld gang med at lægge ny CO2-reducerende asfalt for Vejdirektoratet på en 5 kilometer lang strækning, som nu er blevet lukket af for alt trafik. Der er tale om en såkaldt "fuldspærring", som betyder, at asfaltmedarbejderne fra NCC kan arbejde uforstyrret og i sikkerhed, mens trafikken dirigeres ud på en omkørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fuldspærring har været en hjertesag for mig lige siden, jeg startede i NCC. Vejen er en ekstrem farlig arbejdsplads. Jeg blev derfor så glad, da jeg hørte om vejarbejdet i Viborg. Det viser jo, at det rent faktisk ER muligt at få lov til at planlægge en omkørsel og på den måde skabe de bedste betingelser for et sikkert arbejdsmiljø på vejene, siger Helle Rømer, Arbejdsmiljøchef i NCC Industry.

Hun fortæller, at det på alle måder er en gevinst at få en aftale på plads med bygherre om fuldspærring ved vejarbejder. For ud over at beskytte vejarbejderne, undgår man kødannelse, og processen bliver mere smidig, da det er nemmere at planlægge et vejarbejde, når der ikke skal tages hensyn til trafikken. Derudover kan medarbejderne arbejde mere effektivt, når arbejdet ikke forstyrres af trafikken, og på den måde kan bilisterne komme langt hurtigere tilbage på vejen igen.

Sikre og farbare veje

Hos NCC deler entreprisechef, Anders Vestergaard, den samme begejstring. Det er ham, der sammen med Vejdirektoratet, har fået aftalen på plads om fuldspærring i Viborg. Han ser det som en win-win, fordi en fuldspærring både fremmer sikkerheden, sikrer fremkommelighed og skaber veje af en bedre kvalitet.

- Det er en stor fordel, at vi undgår trafikken, mens vi arbejder. Den er både stressende for vores medarbejdere og for bilisterne. Samlet set forstyrrer vi trafikken mindre, da vejarbejdet hurtigere er overstået. Vi leverer også nogle flottere belægninger, når vi undgår afbrydelser i arbejdet, siger Anders Vestergaard.