Lyt til artiklen:

A. Enggaard skal flytte 30.000 kubikmeter jord i Universitetsbyen

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Abonnementsartikel

Der er godt gang i anlægsarbejdet i Universitetsbyen, hvor det nye Aarhus BSS-campus skal ligge.

Maskinerne brummer derudaf på byggepladsen langs Randersvej i Aarhus, hvor entreprenøren A. Enggaard er i fuld gang med at skabe det nye campusområde til Aarhus Universitetets fakultet, BSS - School of Business and Social Sciences.

Det nye campus kommer til at ligge i Universitetsbyen. Det er det område, hvor det gamle kommunehospital lå. Her er der gang i en rivende udvikling, som er igangsat af Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye campus kommer til at omfatte omtrent 37.000 kvadratmeter studie- og forskningsfaciliteter herunder et stort auditorium med plads til 800 mennesker.

rich-media-2
En del af det nye campus bliver et auditorium med plads til 800 mennesker. Foto: Tim Søgaard.

Netop det auditorium er man i fuld gang med at gøre klar til. Underentreprenøren Vam A/S står for jord- og kloakarbejderne, og derudover har A. Enggaard hyret Ivan Jakobsen A/S ind som underentreprenør til spunsarbejderne. Her rammede man helt op til 31 meter lange spunselementer. Arbejdet blev færdiggjort i slutningen af juni.

Struer-entreprenør planter 31 meter lange spunselementer i Aarhus

Se også:

Struer-entreprenør planter 31 meter lange spunselementer i Aarhus

Det næste, der skal ske her, er, at man skal have pumpet vandet ud af området og gravet jorden ud i seks meters dybde. Så skal betonbunden støbes in-situ, hvorefter opbygningen af det store auditorium kan begynde.

rich-media-4
Efter vandet er pumpet ud, skal der graves jord væk ned i seks meters dybde. Foto: Tim Søgaard.

Rundt om på pladsen finder man en række forskellige maskiner. De fleste er gravemaskiner, men en enkelt borerig har også sneget sig ind. Den skal bore en sekantpælevæg langs muren på en eksisterende bygning, som skal bygges sammen med nye kontor- og undervisningsfaciliteter.

Udfordrende jordforhold

- Vi har været udfordrede af jorden herude. Der er næsten ikke den jordtype, du kan ikke kan finde her, og vi har måttet revidere vores planer henad vejen for at tilpasse os jordforholdene, fortæller Anne-Line Pedersen, der er projektleder hos A. Enggaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
De fleste af maskinerne på pladsen er gravemaskiner. Foto: Tim Søgaard.

Det gælder blandt andet her, hvor boreriggen arbejder. Her er man på grund af jordforholdene nødt til, at sætte bygningen på pæle i stedet for at lave den direkte funderet.

A. Enggaard skal lave tre nye bygninger til det nye campus, og derudover skal man renovere de tilbageværende bygninger. Dertil kommer arbejdet med at lave en naturlig nedgang i niveauer til underføringen ved letbanestoppet på Randersvej. I alt skal der flyttes cirka 30.000 kubikmeter jord på pladsen, fortæller Anne-Line Pedersen.

Anlægsarbejdet til det nye campus begyndte i maj måned og projektet afsluttes efter planen i 2025, hvorefter udviklingen af Universitetsbyen vil fortsætte en årrække endnu.

rich-media-7
En borerig arbejder på en sekantpælevæg. Foto: Tim Søgaard.