Lyt til artiklen:

Grøn frontkæmper fejrer 25-års jubilæum

00:00
Hastighed: ???x
04:27

Abonnementsartikel

Sidst i august har Søren Tscherning siddet med det øverste ansvar hos den grønne nedrivnings- og entreprenør-virksomhed Tscherning A/S i 25 år.

HEDEHUSENE: Allerede ved ankomst til Tscherning-domicilet tæt ved motorvejen i Hedehusene fornemmer man, at den grønne, bæredygtige og cirkulære tankegang fylder meget. Lige inden for indgangen træder man over en japanskinspireret fiskedam, mens grønne vægge og planter dominerer omgivelserne - også i mødelokaler og kantine. Her har entreprenøren haft base gennem de seneste 20 år.

... hvis den cirkulære omstilling skal lykkes, så kræver det visionære bygherrer - og her kan det offentlige virkelig rykke noget ...

CEO Søren Tscherning, Tscherning A/S

- Vi arbejder konstant på at løfte underlæggeren i forhold til den grønne omstilling, og selv om vi er gode til det, så er vi langtfra i mål. Det skal jo også være økonomisk bæredygtigt, siger CEO Søren Tscherning til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne maskiner

Topchefen kan til august fejre 25-års jubilæum som administrerende direktør for Tscherning A/S og resten af Tscherning-gruppen, som muligvis er den aktør i entreprenørbranchen, der indtil videre har taget bæredygtigheden længst.

Det grønne fokus skinner igennem overalt. Det gælder synligt som for eksempel de grønmalede entreprenørmaskiner. Men også mere usynligt internt i virksomheden, hvor det bæredygtige fokus har ført til uddannelse på "Tscherning Akademiet" for at skabe de fornødne kompetencer og en grøn virksomhedsånd.

Rykker mod grøn

Nedrivnings- og entreprenørvirksomheden har øvet sig i den grønne omstilling i mange år. Ja, næsten siden Søren Tschernings far, Georg Tscherning, stiftede virksomheden i 1975. Dengang handlede det primært om udlejning af entreprenørmaskiner, som stadig er et ben i driften i dag. Men siden er nedrivning og anlæg blevet koncernens to primære forretningsområder.

- Vi skubber hele tiden på i en grønnere og mere bæredygtig retning i både vores egen og vores omgivelsers virkelighed. For hvis den cirkulære omstilling skal lykkes, så kræver det visionære bygherrer - og her kan det offentlige virkelig rykke noget, men desværre er økonomien i dag oftest stadig det mest afgørende parameter, fastslår den 58-årige direktør.

Rekordregnskaber

Bygherrerne er dog på vej i den rigtige retning, og hos Tscherning har man de senere år mærket interessen. Med et image som branchens grønne nedriver og entreprenør har ordreindgangen været stor, og væksten er ikke udeblevet. De to foregående regnskabsår har været de bedste i virksomhedens historie, men bliver formodentlig overgået igen, når Tscherning efter sommerferien offentliggør regnskabet for regnskabsåret 2021/22.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver et godt regnskab. Vi er superstolte over vores succes, og som det ser ud lige nu, er der mere vækst i fremtiden. Blandt andet takket være en god start i det vestlige Danmark efter etablering af en ny afdeling i Jylland tidligere på året, siger Søren Tscherning, som dog også ser udfordringer forude. Coronaspøgelset og den tragiske krig i Ukraine betyder en tid med leveringsproblemer samt stigende materiale- og energipriser, der gør fremtiden usikker.

- Krystalkuglen er meget mudret, men grundlæggende er jeg optimistisk. Også i forhold til klimaindsatsen, selvom der tales om mere kul og den slags. Men på plussiden skal vi huske, at energikrisen skubber på udviklingen. Det kan sætte gang i elektrificering og ny fjernvarmeetablering. Så branchen skal nok få noget at lave, selvom der kommer en vis opbremsning. Det er ok, bare vi slipper for store fyringsrunder, siger han.

Bygger nyt af gammelt

Vækstrejsen mod flere og større projekter har også betydet flere folk, og blandt andet derfor går Tscherning denne sommer i gang med ud-/ombygning af gamle værksteder på hovedkontoret, som skal blive til moderne kontorer.

- Det sker med en delvis opbygning i genbrugselementer, som vi har indsamlet på vores nedrivningsopgaver - betonelementer, vinduer, træ, stål mm. Det bliver en øvelse, som vil vise mulige bæredygtige løsninger. Og i samme omgang begynder vi at opsamle regnvand og sætte solceller på taget, fortæller han.

Projektet på egen matrikel er en af vejene til at opnå løsninger baseret på genbrug af gamle materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal vi have meget mere af. Vi mangler også stadig at finde metoder til at bruge genbrugsmaterialer som bærende konstruktioner. Men det skal nok komme, bare vi alle har det rette fokus. For grøn moral koster noget, og desværre har dele af byggebranchen udelukkende de økonomiske briller på. Det er ikke godt nok, hvis vi for alvor vil omstillingen, fastslår Søren Tscherning.