Lyt til artiklen:

NCC farver landets veje og pladser

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Abonnementsartikel

Den farvede asfalt kan både bidrage til at fremme trafiksikkerheden og skabe dekorative veje og pladser.

Hos entreprenørvirksomheden NCC går grænsen ikke kun ved sort asfalt. Asfalten kan nemlig også få farven rød, blå eller sågar hvid.

Det er muligt, eftersom entreprenørvirksomhedens asfaltfabrik beliggende i Odense er blandt de få produktionsanlæg i landet, der kan fremstille en hel palet af asfaltfarver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At farverne kommer i mange nuancer, det gør den farvede asfalt til et af NCC's nicheprodukter og åbner ikke kun op for arkitektoniske muligheder. Det kan også fremme trafiksikkerheden, oplyser NCC.

Et farveløst produkt

Til fremstillingen anvender entreprenørvirksomheden en speciel farveløs bitumen, der er et olieprodukt, som klistrer stenene sammen og normalt giver asfalten sin karakteristiske sorte farve.

Den klare bitumen er derfor, ifølge NCC, yderst velegnet til produktion af farvet asfalt.

Derudover indgår også stenmaterialer, hvis farver er tilpasset den ønskede farve til belægningen for at sikre den bedste farvekvalitet.

Rød asfaltløber rulles ud ved Ragnarock

Se også:

Rød asfaltløber rulles ud ved Ragnarock

De kulørte belægninger på eksempelvis gågader, torve og pladser kan blandt andet være med til at skabe sammenhæng mellem materialerne i byrummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligeledes kan den farvede asfalt markere adskillelse mellem gang- og cykelarealer og kørebaner samt markere legeområder omkring skoler og daginstitutioner.

Rød asfalt ved rockmuseum

Det seneste projekt med farvet asfalt stod færdig i Roskilde i begyndelsen af juni i år, hvor NCC udbedrede den eksisterende røde løber foran rockmuseet Ragnarock.

Foruden klar bitumen består den røde asfaltløber i Roskilde af rødt farvepigment og tilpassede røde granitskærver, hvis formål blandt andet er at sikre løberens farvebestandighed.

rich-media-4
Den røde asfalt har også til formål at understrege museets historiske formidling og stemning. Foto: NCC.

Ligeledes er den røde asfalt også at finde på cykelstierne i Holbæk og på en 1700 kvadratmeter stor ambulancevej til Kolding Sygehus.

rich-media-5
I Holbæk markerer den røde asfalt adskillelsen mellem cykelsti og fortov. Foto: NCC.
rich-media-6
Rød asfalt dækker en vej på 1700 kvadratmeter op til Kolding Sygehus. Foto: NCC.

Blå asfalt ved skole

Sidste år fandt NCC også farvepaletten frem ved Bellahøj Skole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her satte entreprenørvirksomheden kulør på udendørsarealerne med en blå asfalt, som blandt andet markerer legeområder og gangarealer fra parkering til den nye skolebygning.

rich-media-8
Den blå asfalt har ikke kun til formål at bidrage til den arkitektoniske helhed omkring Bellahøj Skole. Foto: NCC.

Den blå asfalt medvirker til at fremme sikkerheden i skolegården, da farvet asfalt er mindre glat end malede belægninger. Derudover skal den blå nuance bidrage til den arkitektoniske helhed ved skolen.

rich-media-9
Den blå asfalt markerer blandt andet legeområder og gangarealer fra parkering til den nye skolebygning. Foto: NCC.

Hvid asfalt foran sygehus

I forbindelse med renoveringen og udvidelsen af Kolding Sygehus fik NCC dengang til opgave at pryde den 1442 kvadratmeter store forplads i hvid asfalt.

rich-media-10
Asfalten fås også i dens diametrale farvemodsætning, nemlig hvid. Foto: NCC.

Arkitekturen resulterede da i Kolding Kommunes Arkitekturpris 2017, som hvert år bliver uddelt til byggerier i kommunen, der har en særlig smuk arkitektur.

Her blev CREO ARKITEKTER og Schmidt Hammer Lassen sammen med Niras, Balslev og GBL/Rambøll prisbelønnet for "en modig arkitektonisk løsning, der får supersygehuset til at fremstå både elegant og imødekommende".

rich-media-12
Den hvide asfalt dækker et areal på 1442 kvadratmeter foran Kolding Sygehus. Foto: NCC.