Lyt til artiklen:

Colas udlægger 50.000 tons asfalt til Hovedstadens Letbane

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

Hovedstadens Letbane er et af de største anlægsprojekter i København lige nu, og her har Colas fået til opgave at stå for asfalteringen på en stor del af strækningen.

Fra Ishøj til Lyngby Nord udføres der vejarbejde i alle afskygninger. Vejarbejdet har varet flere år og vil gøre det nogle år endnu. Hovedstaden er nemlig ved at udføre et af sine mest komplicerede projekter i nyere tid: Letbanen.

Letbanen skal forbinde s-togslinjer og gøre det nemmere at rejse på tværs af hovedstadsområdet. Allerede i 2018 begyndte arbejdet på letbanen med ledningsomlægninger og forberedende arbejde, og i slutningen af 2021 kunne Colas Danmark begynde at asfaltere langs skinnerne, omlægge veje og udlægge nye slidlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Asfaltkæmpen står nemlig for at udlægge omtrent 89 procent af den asfalt, der skal laves omkring Hovedstadens Letbane. Det er entreprenørerne Aarsleff, CG Jensen og M.J. Eriksson, der står for at anlægge letbanen, og de to førstnævnte har bedt Colas om at stå for asfalteringen.

Under en af de mange orange Colas-hjelme langs letbanen kan man finde salgs- og entrepriseleder Mikkel Darre. Han overtog ansvaret for Colas' arbejde på letbanen i begyndelsen af 2022 og skal stå i spidsen for projektet indtil banen forventes færdig i 2025. Ifølge ham er det et kompliceret puslespil, der skal gå op.

rich-media-2
Mikkel Darre, salgs- og entrepriseleder hos Colas Danmark. Pressefoto.

- Der er jo forskellige folk, der har de forskellige strækninger, og der er en masse forskellige mennesker, der skal have tidsplaner til at passe sammen. Så det er helt sikkert et kæmpe koordineringsarbejde, men det er også en af de sjove udfordringer ved projektet, fortæller han.

Det store koordineringsarbejde og de mange refleksveste i landskabet er noget af det, der gør, at Mikkel Darre synes, at letbanen er et sjovt projekt at være en del af.

- Det her med, at man kan køre ned langs området, og så er der mennesker, der arbejder over det hele. Det er sjovt at se så mange folk og vide, at man er en del af det kæmpe projekt. Især nu hvor der begynder at blive udlagt så store strækninger med asfalt, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Det er først nu, at arbejdet for alvor går i gang, vurderer Mikkel Darre. Pressefoto.

Colas har arbejdet på letbanen siden slutningen af 2021, men ifølge Mikkel Darre er det først nu, at arbejdet for alvor begynder at tage fart.

- Indtil videre er det gået meget op og ned med arbejdsmængden. Nogle gange har vi et enkelt hold ude, andre gange har vi fire. Men i 2022 begynder det at gå rigtig stærkt. Det er først i år, at vi begynder at lægge de store strækninger asfalt ud, fortæller Mikkel Darre.

Siden opstarten i slut 2021 har Colas udlagt 35.000 tons asfalt på letbanestrækningen, men regner med at udlægge over 50.000 tons inden året er omme. Der bliver altså brug for alle mand.

- Det bliver nogle lange dage, og vi bliver nødt til at udskifte holdene, så de ikke kører trætte. Men det er nogle gode og dygtige folk, vi har, så det skal nok gå rigtig godt, fastslår Mikkel Darre.

Ifølge ham har stort set alle Colas' asfalthold fra Sjælland og nogle hold fra Jylland allerede været ude at arbejde på letbanestrækningen.