Lyt til artiklen:

Ny EPD-aftale samler Norden om klimadokumentation

00:00
Hastighed: ???x
03:47

Abonnementsartikel

Hidtil har det i mange tilfælde været vanskeligt, tidskrævende og kostbart at udvikle og bruge EPD'er på tværs af de nordiske lande. Dette skal en ny aftale nu ændre på.

EPD-programoperatørerne i Danmark, Sverige og Norge har netop skrevet under på en aftale om gensidig anerkendelse af EPD'er, inklusive de produktkategoriregler (PCR - Product Category Rules), de opererer efter.

- Det vil betyde, at EPD-ejere, altså producenter, vil få en helt anden synlighed og adgang til et langt større marked. Samtidig bliver det enklere for rådgivere, entreprenører og andre, der skal beregne bygningers klimapåvirkning, at tilgå data om de byggevarer, de bruger i deres byggeprojekt, fortæller Håkon Hauan fra EPD Norge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærkt signal til og fra den nordiske byggebranche

Den såkaldte MRA (Mutual Recognition Agreement) vil betyde, at producenter, der har fået udgivet en EPD via en af de tre operatører, nu - for et mindre engangsbeløb - kan få den udgivet hos de øvrige to operatører, uden den skal verificeres igen.

I EPD Danmark har sekretariatsleder Martha K. Sørensen set frem til at dele nyheden om den nye nordiske aftale:

- Denne aftale om gensidig anerkendelse af EPD'er sender et stærkt signal til og fra den nordiske byggebranche om, at vi står sammen om ønsket om at accelerere den grønne omstilling.

Sebastian Stiller fra EPD international AB, som er den svenske EPD-programoperatør, er enig.

- Vi ved, at EPD'er får en tiltagende stor rolle, når lande i stigende grad stiller lovkrav til bygningers samlede konsekvenser for klimaet, blandt andet i form af livscyklusvurderinger, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sverige viser EPD-databasen eksponentielle væksttal. I perioden 2019 - 2021 steg antallet af registrerede EPD'er hos EPD International AB med 200 procent. Her ser man på det globale marked, da EPD International opererer som global EPD-programoperatør.

I EPD Norge har man de senere år set en eksplosiv stigning i EPD'er. Bare de sidste fire år er antallet af EPD'er i den norske database steget med over 200 procent. Hos EPD Danmark nåede de i 2022 op på 200 EPD'er mod 39 i 2019 - en femdobling på fire år.

Vil udbrede samarbejdet

De tre repræsentanter for EPD programoperatører i Norden håber, at flere lande vil være med:

- Vi regner med, at Finland tilslutter sig aftalen i år. Videre ser vi allerede nu en masse muligheder for både videndeling og konkret samarbejde om digitalisering, værktøjer, udvikling af produktkategorier og i hele taget udvikling af området sammen, siger Håkon Hauan.

Martha K. Sørensen uddyber, at målet er, at landene i så vid udstrækning som muligt er harmoniseret på tværs, hvilket et panel løbende skal sikre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores samarbejde gennem ECO Platform, som er den internationale medlemsorganisation for EPD-programoperatører, har allerede vist, at vi kan lære meget af hinanden, og det håber vi, at denne aftale kan sætte ekstra skub i. Som en del af aftalen nedsættes et panel bestående af repræsentanter fra de tre lande. Panelet skal løbende drøfte den konkrete praksis for udvikling af EPD'er på tværs af landene.

Sebastiaan Stiller uddyber:

- Med dette 'proof of concept' i Norden på plads, kan vi nu begynde at tænke stort. Vi er pionerer, men det bliver kun begyndelsen på noget meget større. EPD'er bliver globalt set i stigende grad anerkendt som det mest troværdige format til at rapportere produktspecifikke livscyklusbaserede miljøpræstationsdata. Vi er kun lige begyndt at forstå potentialet ved EPD-adoption i nye industrier og dataapplikationer.