Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Epoke A/S

00:00
Hastighed: ???x
05:22

Abonnementsartikel

Saltspredernes Rolls Royce. Sådan beskriver Epoke A/S selv de maskiner de udvikler og producerer på fabrikken i Vejen, hvor Maskinteknik har været på besøg.

- Vi har den bedste teknologi og største driftssikkerhed. Måske vi er lidt dyrere, men så bliver vi samtidig også anset som saltsprederens Rolls Royce, siger direktør Peter Bertelsen med et tilfreds smil på læben.

Nej, der er ingen tvivl, når man spørger rundt i de store fabrikshaller i Vejen. De er stolte af deres maskiner til glatførebekæmpelse hos Epoke A/S. Lige fra direktøren til smeden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været first-movers på mange områder. Tilbage i 1960-70erne havde vi et tæt samarbejde med amter, kommuner og Vejdirektoratet. Det gjorde at Epoke A/S var med til at udvikle noget af den teknologi som både var og stadig er førende indenfor branchen, siger Peter Bertelsen.

rich-media-2
Peter Bertelsen har været direktør i Epoke de seneste fire år. Foto: Jørgen Ahler.

Historien om Epoke

Historien om Epoke startede helt tilbage i 1930erne. Her etablerede Alfred Thomsen en mindre handelsvirksomhed, der bl.a. solgte "Grab" kloakrenseren og andre forholdsvis enkle og meget effektive redskaber. Det var faktisk Alfred Thomsens far, Ole Christian Thomsen, opfandt kloakrenseren "Grab" og en grusspreder med spredeskive.

rich-media-3
Epoke A/S har en lang historie med udvikling af saltspredere. Foto: Jørgen Ahler

I løbet af 1950erne udviklede Alfred Thomsen så Epoke-princippet, og i 1955 blev den første Epoke sand- og saltspreder sat i produktion. Det var også heromkring at fabrikken i Vejen blev grundlagt.

Siden er det gået stærkt og i dag er Epoke A/S, en af Europas førende producenter af maskiner til glatførebekæmpelse.

- Vi har forhandlere over hele Europa, Nordamerika og enkelte andre steder i verden, siger Peter Bertelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Epoke sælger maskiner til stort set hele verden. Foto: Jørgen Ahler

Saltsprederen har fået sin egen hjerne

Blandt printplader, kabler og softwarediagrammer sidder Klavs Schmidt og arbejder på den seneste teknologi hos Epoke A/S.

- Jeg sidder og arbejder på vores nye Epomaster fjernbetjening. Det er den som sidder i alle vores ladspredere og på mange måder er hjernen i maskinen, siger Klavs Schmidt, der er elektroniktekniker hos Epoke A/S.

Epoke A/S har siden starten selv udviklet og produceret computere og software som sidder i maskinerne.

- Epoke har været så tidlig ude med elektronik og software, at vi selv har måttet udvikle det hele. Det betyder så også, at vi i dag har en hel elektronikafdeling, der udvikler og programmerer, siger Peter Bertelsen.

rich-media-6
Klavs Schmidt udvikler de nye computere i saltsprederne. Foto: Jørgen Ahler

Og maskinerne vil i følge Klavs Schmidt blive klogere og klogere. Hvor der før var to mand i hver maskine, kan det nu klares med en, og måske i fremtiden bliver de helt føreløse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag optager maskinen en rute og indsamler alt data om vejene. Så går chaufføren hjem og fintuner ruten på computeren, og så næste gang de kører ruten, så ved saltsprederen præcis hvor og hvor meget salt, der skal ud på vejen, siger Klavs Schmidt.

rich-media-8
Epoke A/S udvikler selv software og computere til deres maskiner. Foto: Jørgen Ahler

- I det seneste udbud fra Vejdirektoratet var der krav om to-vejs kommunikation til sprederne og fuld data opsamling. Det har så været relativt let for os at implementere takket været vores elektronikafdeling, siger Peter Bertelsen.

En epoke, der langtfra er slut

Mange af medarbejderne hos Epoke A/S har været med i mange år. Når man spørger hvorfor, så er forklaringen oftest de gode kolleger og ikke mindst den kultur, som præger stedet i Vejen, hvor man sætter en ære i det gode produkt.

Sådan har John Overgaard Jensen det også. John kan på dagen, hvor Maskinteknik besøger virksomheden, fejre 25 års jubilæum.

rich-media-10
John Overgaard Jensen fejrer 25 års jubilæum hos Epoke. Foto: Jørgen Ahler

- Jeg sad og regnede på det her forleden. Og det er blevet til godt 1.5 millioner kilometer på landevejen for Epoke A/S, griner John Overgaard Jensen, der i dag er Area Sales Manager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom erfaringen er stor, så sørger jubilaren for at holde sig opdateret på maskinernes udvikling.

- Teknikerne er i gang med at teste en ny spreder, og det er vigtigt for mig at vide, hvordan den virker, så jeg kan give den rigtige rådgivning til kunden. Det handler ikke bare om at give den rigtige pris, siger han og joker med, at han og mange af kollegerne ikke tænker på andet end vinter 365 dage om året.

rich-media-12
Saltsprederne er i dag meget præcise. Foto: Jørgen Ahler

- Det er en livsstil det her. Det har det været altid for mig. Det er en nichebranche som rører på sig hele tiden. Vi er gået fra at være en smedevirksomhed til at være mere højteknologiske i dag, siger John Overgaard Jensen.

Og selvom der altså nu er gået 25 år med Epoke på visitkortet, så bliver det ikke skiftet ud lige foreløbig.

- Det bliver nok ikke mig, der sparker mig selv ud, det må andre gøre. Jeg har haft så mange fede år her, hvor jeg blandt andet har set det meste af verdenen, så når jeg engang går på pension, så vil jeg tænke tilbage på alle de oplevelser med Epoke, siger John Overgaard Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En fremtid med salt

Pension det bliver saltsprederne heller ikke lige sendt på i den nærmeste fremtid. For trods varmere vintre, så har salten på vejene stadig sin berettigelse og dermed også Epoke A/S.

- Der er nok mange, der siger hvad skal vi med en vintertjeneste. Det er jo ikke vinter mere. Men det er jo en del af beredskabet, og fordi huset ikke brænder i ti år, så nedlægger vi jo ikke brandvæsenet, siger Peter Bertelsen og fortsætter:

- Selvom folk de tænker tilbage og husker få dage med sne, så er det faktisk stadig sådan, at langt de fleste dage fra december frem til april har brug for salt og sådan vil det også være i fremtiden, slutter direktør Peter Bertelsen.

rich-media-14
Epoke A/S beskæftiger i dag godt 122 medarbejdere. Foto: Jørgen Ahler