Lyt til artiklen:

Baltic Pipe-arbejdet på Fyn nærmer sig sin afslutning

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

Om cirka en måned står 78 kilometer gasledning henover Fyn klar.

Til oktober afsluttes over halvandet års arbejde med at anlægge Baltic Pipe henover Fyn for entreprenørerne Munck Forsyningsledninger, tyske Vorwerk og belgiske Denys.

De tre entreprenører har snart etableret 78 kilometer gasledning, der skal kobles til den eksisterende gasledning i Nordsøen, Europipe II, som går mellem Norge og Tyskland. Det betyder, at man i fremtiden kan transportere gas fra Norge til Danmark og Polen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kæmpeprojekt standset af mus

Se også:

Kæmpeprojekt standset af mus

- Samarbejdet med entreprenørerne kom lidt haltende i gang tilbage i 2021, men i år er det blevet meget bedre. Vi har mere eller mindre overholdt tidsplanen indtil videre og ser ud til at nå deadline midt oktober. Der har været god fart på i år fortæller Jan Hagenau, der er projektleder hos Energinet.

Projektet blev igangsat i begyndelsen af 2021 men stødte på udfordringer, da man fik inddraget sin miljøtilladelse i maj 2021. Efter cirka ni måneder genoptog man arbejdet.

Vi havde lov til at arbejde med nogle dele af projektet, men generelt set stod det stille i otte-ni måneder. Det er klart, at det satte hele projektet tilbage, siger Jan Hagenau.

Forskellige kompetencer i spil

Projektet har omfattet en række arbejdsopgaver, hvor entreprenørerne har skullet trække på deres mange forskellige kompetencer.

Arbejdet har blandt meget andet omfattet rydning af et 78 kilometer langt og 32-40 meter bredt arbejdsbælte og etablering af tilhørende adgangsveje. Dertil kommer frigravning, håndtering og krydsning af cirka 400 kabler og ledninger i jorden. Arbejdet har også omfattet krydsning af cirka 80 større og mindre veje herunder to motorveje samt to jernbaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baltic Pipe arbejder sig gennem det fynske landskab

Se også:

Baltic Pipe arbejder sig gennem det fynske landskab

Derudover har man krydset 27 vandløb, herunder Odense Å og Brænde Å ved hjælp af styret boring med en diameter på Ø900 med længder på hver 500-600 meter. Man har også krydset vådområder ved etablering af spunsgruber i længder på op til 500 meter.

Et sted mellem 120.000 og 130.000 meter dræn er blevet etableret og 4300 rør er blevet transporteret, håndteret, svejset og coatet.

Omtrent 400 arbejdere er beskæftiget på projektet.

Mangler det sidste

Fyn-etapen er kun en del af det samlede Baltic Pipe projekt, som skal stå færdigt til januar 2023. Grunden til, at man arbejder med en deadline, der hedder midt-oktober, er, at arbejdstilsynet skal bruge et par måneder på at udarbejde tilladelser, inden ledningen kan tages i brug.

Udover Fyn-etapen mangler der delprojekter på blandt andet Sjælland og i Østjylland. Det er polske GAZ-System, der står for at bygge forbindelsen fra Sjælland til Polen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Ledningen er koblet på Europipe II cirka 100 kilometer ude i Nordsøen og tager så sin rute tværs over landet gennem både Jylland, Fyn og Sjælland. Illustration: Energinet.

Når Baltic Pipe er færdigbygget kan der transporteres ti milliarder kubikmeter gas årligt fra de norske gasfelter i Nordsøen gennem Danmark og videre til Polen. Fra den 1. oktober skal der leveres en mindre delmængde gas gennem det eksisterende, danske transmissionsnetværk.