Lyt til artiklen:

Danmarks bedste renoveringer hædret i jubilæumsår

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Abonnementsartikel

Torsdag aften blev Renoverprisen uddelt i tre kategorier ved en stort anlagt prisfest i København. Prisen har i 2022 10-års jubilæum.

144 indstillede renoveringsprojekter af alle typer og fra alle dele af landet var inden prisfesten skåret ned til en finalegruppe på 9 nominerede, der dystede i tre kategorier som Danmarks bedste renoveringsprojekt.

Vinderne blev Fabers Fabrikker på Fyn, Vestsalen i Fængslet i Horsens samt Retten i Aarhus i henholdsvis kategorierne bolig, institution og erhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En veloplagt Christian Degn førte de mange inviterede gennem prisfesten, som var henlagt til det gamle lokomotivværksted Kedelsmedjen i København.

Et par hundrede inviterede til prisfesten hyldede vinderne, der blev afsløret løbende hen over aftenen, hvor nomineringsudvalget - anført af en sprudlende formand Karen Mosbech - fortalte om baggrunden for valget af de ni nominerede. Kriterierne handler blandt andet om godt samarbejde i renoveringsteamet, bæredygtighed i projektet og kvalitet i såvel udførelse som brugsværdi. Desuden er det vigtigt, at projekterne kan give eksempelværdi til senere renoveringsprojekter.

- En stor del af vores samlede klimabelastning stammer fra vores bygninger, så det handler om at sætte fokus på, hvordan vi kan få det meste ud af vores eksisterende bygninger, og her spiller renovering en stor rolle. Det kræver nytænkning og teknisk snilde at udføre en bæredygtig renovering, der både er funktionel og smuk i sit design, og det har de tre vindere i den grad vist, at de kan, på hver deres måde, sagde Karen Mosbech.

Grundejernes Investeringsfond GI og Realdania står bag Renoverprisen, der første gang blev uddelt i 2013, og dermed blev prisen i 2022 en tiårs-markering af tiltaget, der er skabt i bæredygtighedens navn for at sætte fokus på bevarelse som alternativ til nybyg.

Fabers Fabrikker - bolig

Aftenens første vinder skulle findes i kategorien bolig, hvor holdet bag transformationen af de gamle fabriksbygninger Fabers Fabrikker i Ryslinge på Fyn kunne stille sig på podiet og modtage Renoverprisen. På baggrund af en 3D-scanning af de kringlede rum i den gamle fabrik var det muligt at bygge en ny "boligboks" af træ, der passer ind i fabriks-skallen. På den måde fungerer fabrikkens ydermure som en klimaskærm, mens boligen indenunder er fuldt isoleret, fremstillet af bæredygtige materialer og fremstår som ny.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Fabers Fabrikker. Foto: Thomas Rockall Muus.

Fængslet - institution

Aftenens anden pris gik til holdet bag renoveringen af Vestsalen i Fængslet i Horsens, der ikke blot har givet fængslet en ny funktion, men også har spillet en større rolle i at transformere Horsens' identitet fra fængselsby til kulturdestination.

Med næsten kirurgisk præcision har man gennembrudt den nederste 1,5 etage, så der er skabt en åbning hele vejen fra udearealerne og ind i den ikoniske indergård. Frem for at opføre en ny bygning skræddersyet til events, konferencer og koncerter har man ved at transformere fængslet ikke blot sparet CO2-udledning, men også fået nogle helt særlige rum, som folk kommer for at besøge fra nær og fjern - af egen fri vilje vel at mærke.

Retten i Aarhus - erhverv

Aftenens sidste vinder skulle findes i Aarhus, hvor den over 100 år gamle bygning, der huser Retten i Aarhus - Erhvervsarkivet, har gennemgået en omfattende, men nænsom renovering med respekt for bygningens historie og sjæl. De tidligere arkivrum med kilometerlange reoler er forvandlet til retssale, møderum og kontorer. Og i den tidligere læsesal er de gamle reoler bevaret og suppleret med kunstnerisk udsmykning.

rich-media-4
Erhvervsarkivet ved Retten i Aarhus. Foto: Thomas Rockall Muus.