Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Aksel Benzin A/S

00:00
Hastighed: ???x
05:57

Abonnementsartikel

ARBEJDSPLADSEN besøger Aksel Benzin A/S, der i snart 60 år har leveret anlæg til råstofindustrien og miljøsektoren. Trods firmanavnet kigger de ind i en elektrisk fremtid.

Den store Powerscreen Chieftain 2200 summer og sorterer derudaf i grusgraven ved Hampen i Midtjylland.

- Det her er kongen af sorteringsanlæg og en af de største i verden, fortæller en stolt Jesper Vinter, mens han traver gennem det fine grus og sand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Asklev Sten & Grus har to af de store Powerscreen-anlæg. Foto: Jørgen Ahler

Salgskonsulenten er på besøg i grusgraven for at sikre sig at både maskine og kunden er glad og tilfreds. Sådan har det været siden 2006, hvor Aksel Benzin A/S begyndte at levere anlæg til Asklev Sten & Grus.

- De er der altid, hvis man har brug for det, og så er maskinerne bare nogle af de bedste, siger Morten Sørensen, der er direktør i grusgraven.

Til en snak om de store anlæg er Aksel Benzins direktør og ejer gennem 35 år, Claus Benzin også til stede i grusgraven. Det med at møde kunden i øjenhøjde og med fødderne i gruset, er nemlig en grundsten i den gamle familievirksomhed:

- Det handler om at levere hele pakken til kunden. Altså en maskine, service, finansiering og så ikke mindst det gode samarbejde. Det er forhåbentlig det, som gør os til den foretrukne leverandør ude i branchen, siger Claus Benzin.

rich-media-3
Mødet med kunden er vigtigt for Claus Benzin. Foto: Jørgen Ahler

Det hele startede i et soveværelse i Vangede

Aksel Benzin A/S blev grundlagt for snart 60 år siden af Birthe og Aksel Benzin. I dag er de Danmarks ældste og mest erfarne leverandør af anlæg til råstofindustrien og miljøsektoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hele startede faktisk med et lille kontor i mine forældres soveværelse i Vangede. Der er sket meget sidenhen. Københavnsafdelingen ligger stadig i Vangede, dog ikke i soveværelset. Derudover så har vi så lager og værksted her i Jylland ved Ulstrup, smiler Claus Benzin.

rich-media-5
Anlæggene var stationære, da Aksel Benzin A/S begyndte at levere tilbage i 1960erne. Arkivfoto: Aksel Benzin A/S.

Aksel Benzin A/S rådgiver, servicerer og sælger knuse- og sortereanlæg, neddelere og opstakkere fra nogle af verdens førende producenter - blandt andet Powerscreen, Komptech, Telestack og Binder+Co.

- I 1964 var det små stationære anlæg vi solgte. Senere i 80erne kom så de mobile anlæg, hvor det var med en fødekasse, chassis, bånd, sigte og en dieselmotor. Senere hen er de kommet på larvefødder, så de hurtigt kan komme omkring, fortæller Claus Benzin.

rich-media-6
Der er sket meget i grusgravene siden Aksel Benzin A/S begyndte at levere anlæg dertil. Arkivfoto: Aksel Benzin A/S

Fra små kloakmestre til landets største grusgrave

Tilbage ved den enorme Powerscreen Chieftain 2200, vælter sand og grus stadig ud i stride strømme.

- Powerscreen har været til i over 50 år, og er nogle af de første som lavede de her sorteringsanlæg. En Powerscreen har bare en kanon gensalgsværdi, fordi den bare kører i mange år. Omkring 15-20.000 timer er der i de her maskiner, siger Jesper Vinter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjertet i maskinen er, i følge salgskonsulenten, sigten, der har et sigteareal på 28 kvadratmeter.

- 2200eren har tvangssigter på, som gør den ekstrem effektiv til at dele materialet fra topdæk til bunddæk og videre ned til sandbåndet, så vi har virkelig høj kapacitet, fortæller Jesper Vinter.

rich-media-8
Powerscreen Chieftain 2200. Foto: Jørgen Ahler

- Altså den her "2200", den gør det virkelig godt. Den kan tage nogle tons, som man siger. Og det er jo det det handler om i dag. Maskinerne er blevet mere effektive, så det skal sorteringsanlæggene også være, siger Morten Sørensen.

Men det er ikke kun de enorme anlæg som Aksel Benzin A/S leverer. Hvert år sælger de cirka 30 maskiner i alle størrelser.

- Det er alt fra den lille mand, der ejer en gummiged og skal bruge et sorteringsanlæg, og så op til nogle af de største grusgrave og entreprenører i landet, fortæller Jesper Vinter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Jesper Vinter er salgskonsulent i Aksel Benzin A/S. Foto: Jørgen Ahler

Den gode service er alt

Mens maskinens råstyrke er vigtigt, så er det lige så meget pålideligheden ved både maskine og folkene hos Aksel Benzin A/S, som direktøren vægter højt.

- Det allervigtigste for os er de glade kunder. Og det får vi kun, hvis vi kan levere en maskine til tiden og derefter levere service og eftermarkedsdele til tiden. De her kunder kan ikke tåle at ligge stille. De har vigtige kunder som motorvejsprojekter og sygehuse, hvor der skal leveres til, siger Claus Benzin.

rich-media-11
Den gode relation betyder meget for Aksel Benzin A/S. Foto: Jørgen Ahler

Det er her lagret i Ulstrup kommer ind i billedet. Her sørger de for altid at være på forkant med de dele, som industrien skal bruge. Ved seneste optælling vurderede Aksel Benzin A/S, at lagret har en størrelse og værdi på cirka 19 millioner kroner.

- Vi har cirka 90 procent af alle de dele, der skal bruges til maskinerne, så vi kan levere fra dag til dag. Her i Asklev Stenleje, når de har brug for dele, så sender de bare en bil op til os og så har de delene med det samme, fortæller Claus Benzin.

- De kan altid levere stumperne til tiden. De har samtidig den erfaring og knowhow, der skal. De ved altid hvad vi spørger om, så tingene sker effektivt, siger Morten Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-13
Morten Sørensen er direktør i den store grusgrav ved Hampen. Foto: Jørgen Ahler

Navnet er Benzin, men fremtiden er elektrisk

Det kan godt være firmanavnet lugter af en helt anden slags brændstof, men alligevel er Aksel Benzin A/S begyndt at tænke i mere elektriske baner.

- Powerscreen er lige på trapperne med fuldt elektriske maskiner, hvor man så kan koble den til elnettet, hvis man har strøm i sin grusgrav, siger salgskonsulent, Jesper Vinter.

Og selvom priserne på strøm lige nu måske ikke er de mest fordelagtige, så er det alligevel en vej, som er nødvendig at gå ud af.

rich-media-14
Foto: Jørgen Ahler

- Kunderne begynder i stigende grad at efterspørge de her maskiner, fordi der er kommet et øget fokus på at have en grøn profil, så her skal vi være klar til at levere, fortæller Claus Benzin.

Så planerne for fremtiden hos Aksel Benzin A/S er allerede lagt og i følge direktøren, så ser den faktisk lys ud for den gamle familievirksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er allerede i gang med at hente maskiner hjem for godt 50 millioner kroner, som ikke engang er solgt endnu. Det er lagermaskiner til næste år, men det er fordi vi ser lyst på fremtiden. Der er så mange store infrastrukturprojekter, som er søsat i landet, som vi mener vi kan bidrage til, slutter Claus Benzin.

rich-media-16
Grusgraven i Hampen set fra oven. Foto: Jørgen Ahler