Lyt til artiklen:

Kloakkerne vokser sig større og bedre

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Skanderborg Forsyning er i fuld gang med at sikre, at rørene under jorden kan håndtere presset fra fremtidens regnmængder.

Fremtidens vandmasser kalder på større og bedre kloakker, og derfor er Skanderborg Forsyning ved at skifte gamle kloakrør ud med nye og større rør for at skille regnvand og spildevand fra hinanden.

Ved at have kloaksepareret mere end 80 procent af kloaknettet under Skanderborg Kommune er Skanderborg Forsyning blandt de 30 forsyningsselskaber på landsplan, som er nået længst med at separere kloakkerne, oplyser forsyningsselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge chef for plan og projekter i Skanderborg Forsyning, Jesper Brix Kjelgaard, en god del over landsgennemsnittet.

- Når vi kigger rundt på resten af landet, så er vi ret godt med. Vi har taget nogle store ryk de seneste år, blandt andet i Voerladegård og i Låsby, siger Jesper Brix Kjelgaard og fortsætter:

- Og i år når vi endnu et skridt længere med at fremtidssikre kloakkerne, når vi går i gang med projekter, blandt andet i Ry og i det nordlige Skovby.

Igangværende og kommende projekter

Selvom Skanderborg Forsyning er nået langt, blandt andet med afsluttede projekter i Voerladegård og Morten Børup-området, er der stadig en del igangværende projekter.

Med afslutningen af kloakseparering på Hovedgaden i Låsby i 2020 er hele kloaksystemet i byen nu adskilt, og nu fortsætter arbejdet i byen med at etablere et nyt regnvandsbassin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Stjær gik gravemaskinerne i jorden sidste sommer. Her bliver den nuværende, nedslidte fælleskloak skiftet ud med et nyt, opdelt kloaksystem, der håndterer spildevand i én ledning og regnvand i en anden. Forventningen er, at projektet er afsluttet i 2024.

Arkil kloakseparerer i Skærbæk

Se også:

Arkil kloakseparerer i Skærbæk

I midten af juli i år tog Skanderborg Forsyning hul på at separere kloakkerne under den nordlige del af Skovby, hvilket kommer til at tage omkring et års tid at afslutte.

I august i år begyndte et stort klimaprojekt på og omkring Agnetevej i Ry. Projektet sker i to etaper og indeholder også kloakseparering.

Blandt de kommende projekter er et større klimaprojekt i området omkring Skanderupbækken, hvor kloakseparering også indgår.

Betonrør uden cement sparer meget CO2

Se også:

Betonrør uden cement sparer meget CO2

I perioden 2019-2021 separerede Skanderborg Forsyning kloakkerne i Voerladegård, sådan at regn- og spildevand nu har fået hvert sit rørsystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her bliver spildevandet ledt til renseanlægget som hidtil, mens regnvandet bliver ledt til regnvandsbassiner.

I Skanderborg blev kloakkerne i området omkring Møllebakken, Morten Børups Vej og Vestervang i 2020 separeret. Derudover blev vandforsyningen opdateret.