Lyt til artiklen:

Tunge maskiner på Langelinjekaj de næste to år

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Abonnementsartikel

Omfattende renoveringsarbejde går i gang 3. oktober.

Årene har sat sine tydelige spor på den gamle anløbskaj, som derfor nu kræver en totalrenovering. Arbejdet begynder den 3. oktober, når krydstogtsæsonen slutter, og løber frem mod udgangen af 2024. Efter endt renovering vil Langelinie ligne sig selv, da man genopbygger den oprindelige front og genbruger den oprindelige granit.

De mange års brug med blandt andet besøg af krydstogtskibe har slidt på de gamle konstruktioner, som derfor nu kræver en gennemgribende renovering, hvis anløbskajen også fremover skal modtage krydstogtskibe og være et populært sted for fremtidige generationer. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I By & Havn varetager vi driften af havnen og det betyder også, at vi vedligeholder mange kajer og bolværker. Og denne gang er vi nået til Langelinie, som både er et ikonisk sted for københavnerne, og er det første sted mange turister besøger, når de ankommer til byen. Derfor skal den tage sig flot ud, og det kræver, at den holdes vedlige og renoveres, siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Renovering i to etaper

Det kommende renoveringsarbejde bliver udført af Hercules Fundering, som er en del af NCC Infrastructure.

Hercules skal renovere Langelinjekajen

Se også:

Hercules skal renovere Langelinjekajen

De skal med deres store ekspertise og erfaring, som en af landets førende entreprenører inden for havne- og vandbygning, varetage opgaven.

Arbejdet er inddelt i to etaper for at tage hensyn til de aktiviteter, der dagligt foregår på og langs Langelinie. Det betyder, at den sydlige del af Langeliniekaj er åben og tilgængelig for et krydstogtskib, når arbejdet på den nordlige del af Langeliniekaj begynder og visa versa, når arbejdet på den sydlige del begynder i efteråret 2023. Begge etaper er planlagt til at tage cirka et år hver, og det forventes at renoveringen er endeligt afsluttet ved udgangen af 2024.

- Med renoveringen rykker vi kajkanten lidt over en meter ud i vandet for at skabe plads til den nye konstruktion. Vi demonterer med andre ord den eksisterende granitoverbygning og placerer den efterfølgende på den nye spunsvæg. Granitten, som er blevet demonteret, bliver efterfølgende sat op oven på den nye konstruktion, så vi af respekt for den historiske strækning beholder den originale og fine granit. Langeliniekaj emmer af historien og den skal vi bibeholde på bedste og mest bæredygtige vis, havebygmester Hans Vasehus, By & Havn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra spuns til spildevandshåndtering

Renoveringen omfatter alt lige fra fjernelse af den eksisterende betonbundsikring på cirka 650 meter af kajstrækningen, etablering af en ny spunsvæg med jordankre på en 1 km lang strækning, til opsætning af opgraderede pullerter på 64 nye støbte pullertfundamenter samt fremrykning af eksisterende fendere.

Dertil skal der etableres nyt kajudstyr som redningsstiger og redningsliner, ligesom det ny anlagt spildevandshåndteringssystemet for krydstogtskibene skal færdiggøres.