Lyt til artiklen:

50 år gammel kran har løftet sit sidste læs

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

Efter tæt på 50 års tjeneste med bådoptag på kajkanten i Kerteminde, er marinaens kran nu gået på pension.

Alt er ikke helt, som det plejer at være på Kerteminde Marina. De seneste omtrent 50 år, har den 32 tons tunge kran af modellen Jones 565M nemlig huseret på kajen, hvor den har stået for at hejse både op fra og ned i vandet.

Men det er slut nu. Den sidste reparation ville simpelthen blive for dyr og tidskrævende, og derfor valgte man i stedet at sige stop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En kran, der har stået på havnen siden 1973, er naturligvis uddateret. Mekanikeren vurderede, at hvis maskinen skulle holdes kørende, så skulle den halvanden måned på værksted, skilles helt ad og reservedelene skulle specialfremstilles, fordi man ikke længere kan få originale reservedele til den, fortæller havnemester hos Kerteminde Havne og Marina, Søren Therkelsen.

Det, kunne havnemesteren godt regne ud, ikke ville blive billigt.

- Det var dødsstødet. Vi kunne simpelthen ikke forsvare at bruge flere penge på at holde den kørende - så måtte vi hellere undvære en kran, fortæller Søren Therkelsen.

Havde sine særheder

Alderdommen havde da også sat sit præg på maskinen i dens sidste tid.

- Til sidst blev den lidt speciel. Den havde sine særheder i forhold til trykløft og styring. Man skulle lige kende kranen, for at kunne håndtere bådene flydende og let med den, som bådejerne jo gerne vil have, fortæller Søren Therkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen var godkendt hvert eneste år, så der har ikke været noget sikkerhedsmæssigt uforsvarligt i at bruge den, men den lækkede voldsomt meget olie fra støttebenet og drejekransen, fortæller Søren Therkelsen. Derudover gav maskinen sig lige et par ekstra grader, når den drejede - noget som kranførerne på marinaen havde vænnet sig til.

rich-media-3
Til sidst var det umuligt at få originale reservedele til den gamle maskine. Pressefoto.

- Der var måske to medarbejdere, som kunne køre den, men de kendte den så godt, at man ikke kunne se udefra, at der var lidt udfordringer med maskinen, siger Søren Therkelsen.

Med til historien hører også, at der ifølge Søren Therkelsen kun er én mekaniker i Danmark, der kender den type Jones-kraner, og han er gået på pension. Han bliver kun kaldt ind til de få maskiner, der er tilbage.

Har gjort det godt

Heldigvis skal bådejerne og medarbejderne på Kerteminde Havn og Marina ikke vente længe på en erstatning. Der er nemlig allerede afsat penge fra politisk hold til, at der kan indkøbes en ny kran. Det er dog først fra 2023.

- Derfor var det også en lettere beslutning at sige farvel til Jones-kranen, siger Søren Therkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gamle kran får dog masser af rosende ord med på vejen mod skrotpladsen.

- Vi har været meget imponerede over, at den kunne holde så længe. 1973! Den var jo næsten lige så gammel som mig. Den har virkelig gjort det godt, siger Søren Therkelsen.

Indtil den nye kran ankommer, har han fundet en midlertidig løsning, hvor en lastbil med en kran kigger forbi på udvalgte dage. Her kan bådejerne så booke sig ind til at taget deres både op.