Lyt til artiklen:

Tscherning hjælper tidligere straffede videre

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

Tidligere indsatte hjælpes til bedre jobmuligheder med Tschernings uddannelsesindsats i Horserød fængsel.

I langt de fleste tilfælde er det et ufravigeligt krav fra virksomheden, at nye medarbejdere kan fremvise en ren straffeattest ved ansættelse. Men flere og flere virksomheder får nu øjnene op for ansættelse af tidligere straffede.

En af disse virksomheder er entreprenør- og nedrivningsvirksomheden Tscherning i Hedehusene, som har indledt et samarbejde med Kriminalforsorgen og organisationen High:Five om at uddanne unge indsatte i Horserød Fængsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at der er stor mangel på arbejdskraft, og det giver os udfordringer med at finde nye kollegaer. Manglen på medarbejdere betyder, at vi risikerer at lide omsætningstab og miste forretning. Og derfor bidrager vi aktivt til at uddanne unge indsatte, så både de unge og virksomheden kan drage nytte af en eventuel fremtidig ansættelse. Det er en del af vores sociale ansvar som virksomhed, fortæller Dennis Becker, som er afdelingschef i nedrivning hos Tscherning.

Fornyet tro på fremtiden hos de indsatte

Dennis Becker er uddannet AMU-instruktør indenfor nedrivning og sikker håndtering af asbest. Sammen med kollegaen fra Tscherning Dean Christensen er han derfor selv med som underviser, når de indsatte i Horserød er på skolebænken.

- Jeg mødte 21-årige Mathias på et af mine undervisningshold. Mathias er uddannet tømrer, men han stoppede karrieren, da han fik en dom for vold. Han er nu bange for, at en plettet straffeattest gør det svært for ham at få et job efter endt afsoning. Undervisningen har dog givet ham fornyet tro på, at der er et job til ham, fortæller Dennis Becker, som allerede er i dialog med Mathias om en fremtidig jobmulighed hos Tscherning.

Uddannelse sender mere end hver fjerde i job

I Horserød Fængsel har uddannelse af de indsatte høj prioritet. Thomas Nielsson er en af de tre faste uddannelsesvejledere, som i dag er tilknyttet fængslet.

- Alle har krav på uddannelse understreger Thomas Nielsson og fortæller, at fængslet blandt andet tilbyder grundskolens 10. klasse samt forskellige AMU, EUD og VUC-forløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Specielt AMU-uddannelserne kan være en genvej til arbejdsmarkedet for de indsatte, som ikke ønsker en lang uddannelse.

- Vi har også indsatte, som tager åbne uddannelser på gymnasier, handelsskoler og universiteter i nærområdet; alt sammen for at ruste dem til deres fremtidige jobs, fortsætter Thomas Nielsson og fortæller, at mange af de unge i forløbet får deres første succesoplevelse med uddannelse.

Det offentlig-private samarbejde (OPS) mellem Kriminalforsorgen, High:Five og virksomheder som Tscherning betyder i dag, at omkring 30 procent af de tidligere indsatte, som gennemgår et uddannelsesforlød i fængslet, får tilbudt et job efter endt afsoning.

Uddannelsen støttes af de lokale fængsler med lokaler og ressourcer, af de tilknyttede virksomheder med undervisere og jobmuligheder, af de tekniske skoler med AMU-licenser, samt af High:Five, som bl.a. formidler kontakten mellem virksomheder og fængsler samt sørger for opfølgning ved efterfølgende ansættelse.