sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Byggemetoder og -materialer til vor tids udfordringer

00:00
Hastighed: ???x
04:50

Abonnementsartikel

Klimaændringer, begrænsede naturressourcer, mangel på kvalificeret arbejdskraft: heller ikke den globale entreprenørmaskineindustri kan undgå udfordringerne. Her kan moderne byggemetoder og -materialer være en del af løsningen.

Demontering og forarbejdning af byggematerialer, selve byggeprocessen, vedligeholdelse og nedrivning af bygninger og infrastruktur er forbundet med høje kuldioxidudledninger. Otte procent af den globale udledning af den klimaskadelige gas skyldes cement. Den britiske tænketank Chatham House kom med følgende billede: Hvis cementindustrien var et land, ville det være den tredjestørste CO2-udleder i verden efter Kina og USA. Kun en tredjedel af dette skyldes afbrænding af fossile brændstoffer såsom kul eller petroleumskoks, hvor størstedelen frigives som følge af den procesrelaterede nedbrydning af kalksten.

CCU og CCS i cementindustrien

- Hvis man vil forbedre noget markant her, skal der ske fundamentale teknologiske ændringer, siger Christoph Danner, konsulent for entreprenørmaskiner og byggematerialesystemer i brancheorganisationen Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V. (VDMA).

Ifølge ham er opsamling af CO2 og dens efterfølgende anvendelse (Carbon Capture and Utilization, CCU) eller sikker og permanent opbevaring i dybe geologiske bjerglag (Carbon Capture and Storage, CCS) en mulighed med stort potentiale.

- På denne måde kunne 95 procent af den kuldioxid, der produceres under cementproduktion, opfanges, forklarer Danner.

Det første CO2-separationsanlæg til cementproduktion i Tyskland er i øjeblikket ved at blive bygget i Rohrdorf. Efter planen skal den tages i drift i løbet af 2022 og vil så opfange to tons kuldioxid om dagen, som så skal bruges af den regionale kemiske industri.

Udover klimabeskyttelsesforanstaltninger opfordres byggebranchen også til at bruge begrænsede råvarer mere sparsomt i fremtiden. For eksempel er sand i de senere år kommet i fokus for offentligheden. Sand er en knap ressource, men samtidigt det mest brugte materiale på jorden. En tilgang til ressourcebevarelse er at behandle nedrivningsmaterialer med moderne knusnings- og sigteteknologi direkte på dét sted, hvor nedrivningsmaterialerne opstår, så de kan bruges på stedet til nye byggeprojekter.

- Dette aflaster ikke kun de naturlige aflejringer, men undgår også i høj grad transport, drivhusgasemissioner samt støj og luftforurening i tætbefolkede byområder, understreger Alexandre Marchetta, formand for Komitéen for europæiske byggemaskiner (CECE, Bruxelles).

Moderne teknologier gør byggejob mere attraktive

Som en yderligere udfordring kræver det verdensomspændende byggeboom et løft i produktiviteten:

- I lyset af manglen på kvalificeret arbejdskraft kan dette ikke længere opnås af "flere mennesker" alene, siger Tim-Oliver Müller, General Manager for brancheorganisationen Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V.

I stedet bør digitale arbejdsmetoder, innovative produkter og maskiner samt mulighederne for industrielle og i stigende grad også AI-understøttede processer komme i fokus.

- Det er emner, som til gengæld ville vække begejstring blandt unge og udover produktiviteten også ville øge branchens attraktivitet, siger Müller.

rich-media-1
.

Efter hans mening spiller moderne teknologi i entreprenørmaskiner også her en vigtig rolle.

- Vi mærker allerede på det stigende antal praktikanter, at jobprofilen som maskinfører igen bliver markant mere attraktivt. Det hænger meget sammen med, at arbejdspladsen i førerkabinen er blevet mere og mere digital de seneste år, men også mere komfortabel, beretter brancheeksperten.

Færre, men højt kvalificeret personale

Samtidig forfølger branchen målet om at bygge lige så meget eller endnu mere med færre faglærte end tidligere.

- Seriel konstruktion og 3D-betonprint giver her mange muligheder, beskriver VDMA-eksperten Danner og fortsætter:

- I seriebyggeriet, som er en proces, der har været etableret i mange år, fører industrielt præfabrikerede byggeprodukter til lavere personalekrav på stedet. Additiv fremstilling, som gradvist er ved at blive markedsmoden, lover også en lignende effekt. Her sikrer brugen af printrobotter personalebesparelser.

Ét af hovedtemaerne på Bauma 2022

"Morgendagens byggemetoder og materialer" er også ét af hovedtemaerne på Bauma i år. På verdens førende messe for entreprenørmaskiner, byggematerialemaskiner, minemaskiner, entreprenørkøretøjer og entreprenørudstyr vil de virksomheder, der dominerer markedet, præsentere deres nye løsninger på standene. På den anden side er der rige muligheder for at diskutere aktuelle tendenser i Bauma Forum i hal B0. Bauma finder sted i München fra den 24. til den 30. oktober 2022 og vil give et omfattende overblik over de nyeste udviklinger på dette område.