Lyt til artiklen:

Fjernstyret Cat klargjort på rekordtid: Skal flytte træpiller ved Studstrupværket

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

I løbet af to dage blev en hjullæsser udstyret med fjernstyring og beskyttelsesplade, så den kan hjælpe med at flytte træpiller ved Studstrupværket, der stadig står i brand.

Der blev knoklet hos den danske Caterpillar-forhandler Zeppelin i slutningen af sidste uge, da man blev ringet op af folk fra Studstrupværket med en særlig forespørgsel.

En silo ved Studstrupværket har stået i brand siden den 22. september, og i kampen mod branden har det vist sig, at fjernstyrede entreprenørmaskiner er et særdeles velegnet våben. Eksempelvis har en fjernstyret dozer, der er udlånt fra Forsvaret, arbejdet med at skubbe træpiller ud fra den brændende silo, således mennesker kan holde en behørig afstand fra særligt røgen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvarets fjernstyrede dozer kæmper mod flammerne ved Studstrup-værket

Se også:

Forsvarets fjernstyrede dozer kæmper mod flammerne ved Studstrup-værket

Når dozeren har skubbet træpillerne ud fra siloen, bliver de hentet af en gummihjulslæsser, og det er her Zeppelin kommer ind i billedet.

- Vi blev kontaktet af Studstrupværket i midten af sidste uge og spurgt, om vi kunne lave sådan en fjernstyringsløsning til dem, og det kunne vi godt. Så vi kastede os over det så hurtigt som overhovedet muligt - det er normalvis noget, der tager flere uger at lave, siger marketing- og kommunikationsansvarlig hos Zeppelin Lars R. Poulsen.

Hurtig proces

Men så lang tid var der naturligvis ikke at gøre med i dette tilfælde, og derfor blev der sat turbo på processen med at installere fjernstyring i en hjullæsser af modellen 972M på 26,5 tons.

- De startede torsdag morgen og var færdige lørdag morgen klokken 04.00. De har stort set arbejdet i døgndrift og overnattet herude på borde, stole og i lastbiler, fortæller Michael Larsen, der er værkfører hos Zeppelin.

Til opgaven havde Zeppelin dedikeret to medarbejdere til at stå standby og adskille, samle og læse el-diagrammer, når der var brug for det. Dertil har Lausø Service og HydraSpecma hver bidraget med en mand til opgaven. De har stået for at installere og programmere fjernstyringssystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kameraer i kabinen

Selve fjernstyringen foregår ved hjælp af en forholdsvis simpel fjernbetjening med seks knapper. I kabinen på gummihjulslæsseren er der monteret ekstra kameraer, som sender et live-signal til fjernbetjeningen. Den har en rækkevidde på omkring 300 meter.

Michael Larsen fortæller, at der er eksempler på, at en Caterpillar-maskine er blevet udstyret med fjernstyring, men det er første gang, Zeppelin i Skejby har kastet sig ud i sådan en transformation.

- Det har da været rigtig sjovt. Det har været hårdt for de folk, der har stået herude ved maskinen og arbejdet næsten i døgndrift, men det har været sjovt at prøve, siger han.

Udover fjernstyringen er maskinen udstyret med en jernplade ovenover kabinen, som beskytter hjullæsseren mod løsdele.