Lyt til artiklen:

Sitech viser semi- og autonom maskinstyring frem på Bauma

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Abonnementsartikel

På et demo-areal i en grusgrav i nærheden af Bauma viser Sitech nyheder fra Trimble frem.

Der er masser at opleve på messearealerne på Bauma 2022, men også udenfor messen kan man finde lidt entreprenørmateriel at kigge på. Eksempelvis har Sitech oprettet et demo-areal i en grusgrav i nærheden af messen, som interesserede kan besøge for at få et indblik i, hvad der rører sig hos dem.

Her er det, der tiltrækker sig mest opmærksomhed, et valsetog fra Dynapac, som triller ensomt rundt på et indhegnet areal. Maskinen er nemlig udstyret med både den seneste teknologi indenfor semiautonom maskinstyring og den kommende teknologi indenfor fuldt autonom maskinstyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er virkelig spændende, det der sker på det her område, fortæller Jesper Falk, der er distriktschef hos Sitech Danmark.

rich-media-2
Foto: Tim Søgaard.

Den fuldt autonome maskinstyring, som fremvises på demo-arealet, er endnu ikke færdigudviklet, men det er den semiautonome styring.

Her fungerer det sådan, at maskinføreren taster en linje, der skal køres efter ind på skærmen i maskinen, og så skal han udelukkende bekymre sig om at sætte maskinen i gang og stoppe den igen, når den når til enden af linjen. Det vil sige, at maskinen selv retter sig efter linjen, som er valgt. Hvis man ønsker, at maskinen skal skifte linje - eksempelvis til en ved siden af den, man lige har kørt, kan det klares ved hjælp af et tryk på skærmen.

Rover til små gravemaskiner

En anden nyhed hos Sitech er en hybridløsning til mindre gravemaskiner, som bliver tilgængelig i første kvartal af 2022.

- Det er i princippet en formands-Rover, som er monteret på selve gravemaskinen, fortæller Jesper Falk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Den nye hybridløsning er i princippet blot en Rover-løsning monteret på en gravemaskine. Foto: Tim Søgaard.

På gravemaskinen er der monteret en sensor, hvorfra et kabel er ført ind i en styreboks. Det er den samme skærm, man bruger, som til en almindelig Roverløsning, men man kan også anvende sin egen skærm - eksempelvis din mobiltelefon. Den skal blot være Windows-kompatibel.

- Vi har jo typisk beskæftiget os med maskiner fra 10 tons og opad, men det her åbner op for et helt nyt marked for os. Det har vi store forventninger til, fortæller Jesper Falk.

På Bauma for danskerne

Han fortæller også, at tilstedeværelsen på Bauma handler om flere ting. Dels handler det naturligvis om relationen til de danske kunder, som besøger messen, og dels handler det om at holde sig opdateret med, hvad der sker i branchen.

- Danmark er for lille, når vi snakker messer som den her. Hvis vi skal følge med i de nye trends, så er det hernede, det foregår, fortæller Jesper Falk.

Der kører shuttlebusser fra Bauma til Sitechs demo-areal hele ugen.