Lyt til artiklen:

Vögele klar med ny generation af asfaltudlæggere

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Abonnementsartikel

Wirtgen Groups Vögele præsenterer en helt ny generation af asfaltudlæggere på Bauma. Modellen Super 1900-5i har fået sit eget plateau på koncernens stand.

Vögele, der er en del af Wirtgen Group, udnytter Bauma til at lancere sin nye generation af asfaltudlæggere. Den nye generation hedder Dash 5 og indeholder indtil videre to modeller - Super 2100-5i og Super 1900-5i, hvoraf sidstnævnte er udstillet på Bauma.

Vögele har lavet en række ændringer i forhold til den tidligere generation af asfaltudlæggere, hvoraf de fleste handler om brugervenlighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt ændringerne finder man en ny power tunnel med hydraulisk højdejusterbar begrænsningsplade til sneglen. Dette er kombineret med en drejelig begrænsningsplade, som kan justeres 60 grader, så man sikrer en optimal blandingshøjde foran afretteren. De højdejusterbare plader kan desuden betjenes med en ny fjernbetjening, som er placeret bagerst på højre side af maskinen. Fjernbetjeningen har i øvrigt en indbygget magnet, så den kan klistres fast på maskinen, hvor det passer operatøren.

rich-media-2
Fjernbetjeningen har indbygget magnet på bagsiden. Foto: Tim Søgaard.

Siden Wirtgen Group blev overtaget af John Deere, har man løbende udskiftet de forskellige motorer i maskinerne under Wirtgens brand med motorer fra John Deere. Det er også tilfældet for den nye generation af asfaltudlæggere. Både Super 1900-5i og 2100-5i er udstyret med motorer med omtrent 200 hestekræfter.

Bedre overblik og kontrol

Vögele har også lavet en del forbedringer, når det kommer til belysningen på maskinen. Der er installeret en hel del ekstra lamper blandt andet i loftet på førerplatformen og ved trappetrinene. Mest bemærkelsesværdige er de nye lamper, som er placeret over trappen på bagkanten af taget. Tidligere har man skullet installere ballonlygter på Vögeles asfaltudlæggere, når man skulle bruge ekstra belysning, men det er ikke længere nødvendigt.

rich-media-3
Nye lygter på tagets bagerste del erstatter ballonlygterne på Vögeles maskiner. Foto: Tim Søgaard.

Derudover er der installeret en flytbar lygte på hver af asfaltudlæggerens sidepaneler. Denne kan placeres efter operatørens behov ved hjælp af en indbygget magnet.

På den nye maskine har man i øvrigt mulighed for at få installeret op til fire kameraer, der giver bedre overblik fra platformen over særligt maskinens sider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Der kan installeres op til fire kameraer på asfaltudlæggeren. Foto: Tim Søgaard.

En anden vigtig, ny feature på Vögeles nye generation af asfaltudlæggere er et helt nyt kontrolpanel kaldet Paver Access Control (PAC), som er placeret på maskinens trappe. Herfra kan maskinens mest simple funktioner betjenes. Man kan blandt andet starte maskinen, tænde lyset og udfolde det sammenfoldelige tag.

rich-media-6
Det nye kontrolpanel er placeret på trappen op til maskinen. Foto: Tim Søgaard.
rich-media-7
Herfra kan man ved at dreje nøglen få adgang til en række funktioner på maskinen. Foto: Tim Søgaard.

Mere bæredygtig

Vögele kan også præsentere en stribe forbedringer i forhold til bæredygtighed.

En ny gearkasse reducerer brændstofforbruget ved automatisk at slukke for alle hydraulikpumper til kørsel, transport og komprimering, når asfaltudlæggeren står stille. Desuden bringer et bypass-kredsløb meget hurtigt hydraulikolien til den optimale driftstemperatur i det kontrollerede hydraulikolietemperaturkredsløb, hvilket muliggør hurtig, brændstofbesparende drift af udlæggeren.

Den nye maskine har også en række små forbedringer, som øger førerens komfort under arbejde. Eksempelvis er der installeret et net over hvert sæde til opbevaring af ting. Derudover er der nye kopholdere og opladerstik til mobiltelefonen.

Hos Wirtgen Group har man store forventninger til den nye maskine. Prototyper kører allerede rundt omkring i Europa, og på Bauma er den endelige lancering så kommet. Det forventes, at asfaltudlæggerne kan leveres i begyndelsen af 2023.